Tizenkét állam magyar fiataljait várják

Szalai Laura
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken kezdődik és augusztus 26-ig tart a külhoni magyar fiatalok találkozója, ahová tizenhét országból négyszázötven – 16 és 20 év közötti – magyar gyökerekkel rendelkező fiatalt várnak – közölte Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár. A Vendégségben Magyarországon rendezvénysorozatot a közigazgatási tárca, a Hungarofest Nonprofit Kft. és a Bethlen Gábor Alapítvány támogatásával rendezik meg, utóbbiból a programok költségeinek kilencven százalékát finanszírozzák a szervezők.
Ebben az évben két kontinensről érkeznek a fiatalok; Uruguayban és Kanadában élő magyarokat is várnak, s most is szép számmal lesznek látogatók a Kárpát-medencéből, Európa más országaiból. A program házigazdája Gödöllő. Gémesi György polgármester az uniós elnökséghez mérhető „gigantikus” rendezvénynek nevezte az eseménysorozatot. Az egyhetes programban ötvöződnek a közösségi együttlétek és a művészeti fesztiválok jellemzői. Különlegesség, hogy idén a fiatalok a magyar közönségnek is bemutathatják művészetüket: fellépnek a budai Várban a Mesterségek ünnepén is. A találkozó kiemelt eseményei az augusztus 20-i nemzeti ünnephez és a Liszt-emlékévhez kapcsolódnak.
Répás Zsuzsanna kiemelte, a kormány fontosnak tartja a diaszpórában élő magyarok megszólítását; külön testület – a Magyar Állandó Értekezlet diaszpóra-albizottsága – foglalkozik az őket érintő kérdésekkel. Jelezte: szeptembertől indul a világ magyarságának számbavételét célzó Nemzeti regiszterprogram.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.