Trófeatolvajokat keres a rendőrség

Rendkívül értékes orrszarvútülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból, szakértők szerint a zsákmány értéke csaknem harmincmillió forint. Sajtóértesülés szerint nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon és az Európai Unió más országaiban. A rendőrség hírzárlatot rendelt el.

MN-összeállítás
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy robajra lettek figyelmesek a keddi nyitvatartási idő alatt a múzeum munkatársai. Kiderült, hogy betörték a rinocérosztrófeát tartalmazó üvegvitrint – tájékoztatta a távirati irodát Nagy Endréné, az Afrika Múzeum igazgatója. Elmondta, a látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel. Korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott – fűzte hozzá az igazgató.
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe – ahol hat orrszarvútülök található – egy hete, hétfőn éjjel próbáltak behatolni – mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató. A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. A rendőrség szakértői számos nyomot találtak, például egy fejszét is. Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte, hogy a nyomozás érdekében hírzárlatot rendeltek el az ügyben.
A Népszava úgy tudja, kiterjedt nemzetközi bűnszervezet lendült támadásba, hogy az Európai Unió államaiban trófeaként őrzött orrszarvútülköket megszerezze. A lap szerint a napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is tűnt el orrszarvútülök.
Nemrégiben – július elején – elloptak egy kitömött orrszarvúfejet a brüsszeli Természettudományi Múzeumból is. Az intézmény közlése szerint három tolvaj egy keskenyszájú orrszarvú fejét vitte el az emlősrészlegről. Bár a múzeum biztonsági őrei utánuk eredtek, a tolvajok a rájuk váró autóval elmenekültek. Június közepén szintén belgiumi, a lüttichi természettudományi múzeumból vittek el egy orrszarvúfejet. A tettesek ekkor is autóval oldottak kereket, de a rendőrség megállította a járművet, és elfogta a benne ülő két lengyel férfit. Az állatfejet visszaadták a múzeumnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.