Tűz pusztított a veszprémi vegyi üzemben

Kigyulladt tegnap egy vegyi üzem Veszprémben, a kiemelt, ötös fokozatú riasztással kiérkező tűzoltók lapzártánk idején még küzdöttek a lángokkal. Este még nem lehetett tudni, hogy a szerencsétlenségnek vannak-e sérültjei.

Csibra Tibor
2011. 08. 27. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki tegnap este Veszprémben, lángra kapott a Videoton Ipari Parkban található nikecellgyár fröccsöntőüzeme, illetve annak tetőszigetelése, az ötezer négyzetméteres ipari csarnok acél tetőszerkezete beszakadt. A Veszprémből, Balatonfűzfőről, Siófokról, Ajkáról, Pétfürdőről és Székesfehérvárról érkező tűzoltók kiemelt ötös riasztási fokozattal és negyven emberrel vonultak ki a helyszínre. A fekete füstoszlopot a Balaton egész keleti medencéjéből látni lehetett. Az ötezer négyzetméteres üzemcsarnok teljes terjedelmében égett, amikor a tűzoltóság riasztást kapott az esetről.
*
A hat közeli településről érkező tűzoltók a hatalmas füst, és hő miatt nehezen tudták megközelíteni a helyszínt, de késő estére már el tudták oltani a lángok egy részét – tájékoztatta lapunkat Bazsa Roland, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A mentésben részt vevők tizenöt szerkocsival és negyven emberrel kezdtek munkához, amelyet nehezített, hogy az üzem területén nem találtak megfelelő vízlelőhelyet. A szakemberek a közeli, öt kilométeren belül található Szabadságpusztán találtak ilyet, majd öt lajtos kocsi innen hordta a vizet a katasztrófa helyszínére. A tűzoltóság kutató-felderítő csoportja megkezdte a méréseket, hogy feltárja: jutott-e mérgező anyag a környezetbe? Értékelték a levegőbe jutott gázok, gőzök és a füst összetételét, tegnap este nem mértek határérték feletti mérgező koncentrációt. Bazsa Roland megerősítette a helyiek észrevételeit, akik a tűz és füst mellett óriási durranásokat is hallottak a lángoló üzem irányából. A kigyulladt gyárban ipari gázpalackokat tároltak, amelyeknek egy része felrobbant a tűzben. A palackok tartalmáról, a megmaradt edények jelentette veszély mértékéről este még nem volt információja a katasztrófavédelemnek. Azt sem lehetett tudni, hogy a gyárban – ahol vélhetőleg több műszakos termelés folyt – tartózkodtak-e dolgozók, tegnap a szakembereknek még nem volt tudomása sérültekről.
A Videoton Ipari Park környékén este számos kiránduló, illetve a Balatonon nyaraló hajtott kocsijával a baleset helyszínére fotókat, videókat készíteni. Kivonult a rendőrség is, és a járőrök elküldték az illetékteleneket az üzem környékéről. Az intézkedésre azért is szükség volt, mert este még nem lehetett pontosan tudni, hogy milyen anyagok kerültek a levegőbe, illetve a tűzoltók milyen ütemben tudják oltani a lángoló csarnokot. Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a katasztrófa hírére a helyszínre utazott, s utasította a meteorológiai szolgálatot, hogy a füstfelhő terjedését kísérjék figyelemmel, s a klimatikus viszonyok elemzésével határozzák meg, hogy az merre tart.
A veszprémi üzemben az épületek hőszigetelésére az utóbbi években elterjedt és közismert nikecell lapokat gyártanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.