Tűzoltói túlmunka: már utalnak

Hírösszefoglaló
2011. 08. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átutalta tegnap az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság két állami tűzoltóság, a Repülőtéri Katasztrófavédelmi Igazgatóság és az Országház Tűzoltó-parancsnokság dolgozóinak visszamenőleges távolléti díját. Kilenc hivatásos önkormányzati tűzoltóság – a szentesi, a hódmezővásárhelyi, a makói, a szegedi, a dabasi, a pécsi, a komáromi, a tatabányai és a nyergesújfalui – pedig tizenöt napon belül kapja meg a pénzt, öszszesen 607 millió forintot.
Az ügy háttere, hogy egy uniós irányelv alapján 2004. május 1-jétől, Magyarország EU-csatlakozásától itthon is 48 órára csökkentették a tűzoltók addig 54 órás heti munkaidejét, túlórákkal együtt. Azonban 2008. január 1-jéig az ezenfelüli munkaórákat nem fizették ki számukra az előző kormányok. A tűzoltók több száz pert indítottak, és a Legfelsőbb Bíróság megállapította, követelésük jogos. Pintér Sándor a fegyveres és rendvédelmi dolgozók legutóbbi tüntetésén személyesen jelentette be: a tűzoltók még idén megkapják elmaradt járandóságukat. A belügyminiszter májusban megegyezett Tarlós Istvánnal, Budapest főpolgármesterével, Szita Károllyal, Kaposvár és Borkai Zsolttal, Győr polgármesterével, hogy az önkormányzatok megelőlegezik és elkezdik kifizetni az elmaradt túlmunkadíjakat a hatáskörük alá tartozó önkormányzati tűzoltók részére. A tervek szerint az állami tűzoltóságoknál szolgálatot teljesítőknek december 31-ig meg kell kapniuk az elmaradt pótlék teljes összegét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.