Új csődeljárást javasolnak

Dénes Zoltán
2011. 08. 26. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem váltotta be a reményeket a csődeljárás szabályainak 2009-es átfogó módosítása, ezért egy új megalkotására lenne szükség – közölte Szatmáry István. A Horváth és Társai DLA Piper ügyvédi iroda európai jogi szakjogásza szerint a válságos pénzügyi helyzetbe került cégek fizetőképességének helyreállítását nem szolgálja megfelelően a hatályos csődtörvény. Ez abból is látszik, hogy miközben a vállalati pénzügyi válságok ezrével torkollanak felszámolásba, a cégmentést szolgáló csődeljárások száma idén az első felében 54-re csökkent. Egy speciális körben, a nemzetgazdaságilag kiemelt vállalatok esetében azonban bevezettek olyan szabályokat, amelyek segíthetik a cégek talpra állását.
Az újdonságnak számító eljárások között van olyan, amelyet észszerű lenne szélesebb körben bevezetni. Ilyen például az utólagos versenyhatósági engedélykérés elve – mutatott rá a szakértő. Ezen elv kiterjesztésével a csőd- vagy felszámolási eljárás során a bajba jutott céget felvásárló befektetőnek nem kellene megvárnia a Gazdasági Versenyhivatal engedélyét, hanem azonnal gyakorolhatná az irányítási jogát. Emellett – tette hozzá – a jövendőbeli befektetőnek lehetővé kellene tenni, hogy részt vehessen a csődegyezségben. A mostani, csupán az adósra és hitelezőre szabott eljárási rend erre nem ad módot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.