Újabb pályázati dömping lesz ősszel

Az unió 2007–2013 között elérhető, közvetlenül Brüsszelből pályázható forrásainak eddig hatvan százalékát használták fel a tagállamok és régióik. A 76 millió eurós uniós keretből több mint 30 millió euró még megvan, erre folyamatosan írják ki a pályázatokat egészen 2013-ig. Szeptembertől újabb kiírási dömping várható, amelyből a lehető legtöbbet szeretne profitálni az Észak-alföldi Régió – közölte Balogh Zoltán, a térség brüsszeli képviselője.

2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 76 millió eurós keretösszeg 2013-ig elérhető 30 milliós részére huszonegyféle pályázatot írnak ki. Igen jelentős összegek állnak még rendelkezésre a közlekedésfejlesztési pénzeket is magában foglaló transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T), a Versenyképességi és innovációs, a Fogyasztóvédelmi-, valamint az eredendően több mint 50 millió eurót tartalmazó Hetedik kutatási keretprogram büdzséjében is. Ősszel utóbbi jogcímen 10 millió eurós pályázathirdetés várható. A régiók fejlesztésében azonban a kisebb – 4–9 millió eurós – keretösszegű pályázatok is értékes lehetőségekkel bírnak, ilyen lehet a Cselekvő ifjúságért, illetve a Kultúra 2007 keretprogram is. Pályázni még mindig nem késő, mert az EU az utolsó évre is jelentős forrásokat tartalékol – hangsúlyozta Balogh Zoltán. Fodor András, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség (ÉARFÜ) ügyvezetője a közvetlenül pályázható brüsszeli források kapcsán közölte, szervezetük fő feladata a tájékoztatás és a programok népszerűsítése. A pályázókat azzal kívánják segíteni, hogy a különböző brüsszeli igazgatóságok által kiírt programelemek közül azokat, amelyek az Észak-Alföldön különösen aktuálisak lehetnek, feldolgozzák és rendszeresen közzéteszik. Bejelentette: egy külön pályázati Facebook-profilt is létrehoz az ÉARFÜ annak érdekében, hogy ily módon is tájékoztassák a lehetőségekről a potenciális pályázókat.
Az ÉARFÜ nemzetközi csoportjának vezetője, Balázsy Eszter a közvetlenül Brüsszelből pályázható források előnyeiről és nehézségeiről szólva kifejtette: ezek sokkal könnyebben elérhetők, mint a hazaiak, viszont a szükséges dokumentáció elkészítéséhez, illetve a pályázatok menedzseléséhez alapos angol nyelvtudásra van szükség.

Felfüggesztés. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség augusztus 17-én felfüggeszti a Közlekedési operatív programban (Közop) a kerékpárút-hálózat fejlesztésére kiírt pályázatot. Molnár Ágnes, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az MTI-nek elmondta: a döntés hátterében az áll, hogy sok pályamű érkezett be, és az igényelt támogatások már meghaladják a rendelkezésre álló keretet. A Közop 2011–2013 időszakra kerékpárút-hálózat fejlesztésére előirányzott keretösszege várhatóan 4,87 milliárd forint lesz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.