Ujjtörés helyett hamisítás

2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közokirat-hamisítás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatott ki a napokban a Budapesti Nyomozó Ügyészség két rendőrt a 2006. október 23-i véres tömegoszlatással összefüggésben. Értesülésünket a Fővárosi Főügyészség sajtóirodáján is megerősítették. Közlésük szerint hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt hallgatták ki augusztus 10-én G. Csabát és N. Lászlót, akik a gyanúsítás ellen panaszt tettek. G. Csaba volt az egyetlen olyan rendőr, aki – mint arról többször beszámoltunk – terhelő vallomást mert tenni a felettesére. Igaz, ehhez az is kellett, hogy első fokon őt ítélték szabadságvesztésre amiatt, hogy 2006. október 23-án eltörte egy földön fekvő, már megbilincselt férfi, Fábián Gábor ujját. A másodfokú eljárásban, 2008 júniusában G. Csaba bejelentette: nem ő, hanem felettese, Vágó László követte el a bűncselekményt. Így aztán vele szemben megszüntették, felettese ellen viszont megindították a büntetőeljárást. Vágó Lászlót tavaly decemberben első fokon egy év nyolc hónap – három esztendő próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre ítélte a bíróság.
G. Csabát és társát most azért gyanúsították meg, mert a hatóság szerint az őrizetbe vételkor általuk aláírt jegyzőkönyv valótlanságokat tartalmazott. Ugyanis az eltört ujjú sértett nem állt ellen a rendőri intézkedésnek, nem lázította a tömeget, és nem is szitkozódott. G. Csaba ügyvédje, Magyar György viszont úgy nyilatkozott: nincs ellentmondás a felettesére tett terhelő vallomás és az előállítási jegyzőkönyv tartalma között, ugyanis az utóbbi nem az ujjtörésről szól, hanem a rendőri intézkedésről. A védő szerint nem elmarasztalást, inkább elismerést érdemelne G. Csaba, amiért a rendőrök közül talán egyedüliként ki merte mondani az igazságot, amivel egyébként az állását, a megélhetését is kockáztatta.
Ismert, a Vágó László vezette rendőri osztagot terheli felelősség Révész Máriusz (Fidesz) országgyűlési képviselő és az azóta elhunyt Móczár István öttusázó öszszeverése, több ember szeme világának a kioltása és egy vak fiatalember nyakon lövése miatt is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.