Újra kikérik Rohácot Szlovákiától

Csibra Tibor
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Immár a második kiadatási kérelemmel fordult a szlovák hatóságokhoz a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Jozef Rohác ügyében, mert a Fenyő János médiavállalkozó tizenhárom évvel ezelőtti megölésével gyanúsított férfi ellen összegyűlt iratokból eddig ismeretlen okból kimaradt a lőszerrel, lőfegyverrel való visszaélés bűntette – tudta meg lapunk. A szlovákok már megkezdték a hivatalos procedúrát, egyelőre nem tudni, hogy mikor érkezik válasz. Mint arról beszámoltunk, Jozef Rohácot februárban vették őrizetbe lakhelyén, a felvidéki Léván az ottani hatóságok az NNI kérésére. Kiderült, hogy számlájára írják, 1998-ban ő lőtte agyon Budán, a Margit körúton Fenyő Jánost. Az NNI a gyilkosság elkövetőjének tartja Rohácot, ennek bizonyítéka az a DNS-egyezőség, amelyet a tőle vett mintában, illetve a sokáig ismeretlen tettes által a helyszínen hátrahagyott ruhán és fegyveren találtak a szakemberek. Mivel a rendőrség elkövetőnek tartja a szlovák férfit, ezért kézenfekvő lett volna, hogy meggyanúsítsák a másik bűncselekménnyel, a lőszerrel, lőfegyverrel visszaéléssel is.
A hiányosságra a napokban derült fény, s hogy utóbbi bűncselekménnyel is meg lehessen gyanúsítani Rohácot, újra kellett kérni a kiadatását északi szomszédunk hatóságaitól. Az újabb procedúra pusztán technikai kérdésnek tűnik, hisz a terhelt Magyarországon van előzetes letartóztatásban, ám hátráltatja az ellene indított büntetőeljárást. A jogszabályok szerint az újabb kiadatás végéig az iratismertetést – a bizonyítékok összegzését – sem lehet megtartani, így továbbra is csak találgatni lehet, hogy kik, milyen körök állhatnak Fenyő János halála mögött.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.