Útlevél a külföldön élő ukránoknak?

Székely Gergely
2011. 08. 31. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Viktor Janukovics új alapokra akarja helyezni a külföldön élő ukránokkal való kapcsolattartást és együttműködést. Az erről szóló törvénytervezet lényegesen leegyszerűsítené a külföldön élő honfitársaknak az állampolgárság felvételét is. A tervezet az Ukrajnában élő állampolgárokat megillető jogokkal és kötelességekkel ruházná fel mindazokat a külföldön élő ukránokat (17-20 millió emberről lehet szó), akik jogi kapcsolatban vannak az országgal. Következésképpen a „külföldi ukránoknak” lehetővé válna az ország vállalataiban, intézményeiben és szervezeteiben való munkavállalás, illetve más munkatevékenység folytatása s ezzel együtt egyszerűsített formában az állampolgárság felvétele is.
Ezt a célt szolgálja egyébként a kapcsolattartás céljából létrehozandó állami intézmény is, amelynek megalakítását szombaton jelentette be Janukovics az ukránok ötödik, Kijevben ülésező világfóruma küldötteihez intézett üdvözletében. A Konsztyantin Hriscsenko külügyminiszter által felolvasott szöveget azonban a küldöttek füttyel, valamint „Szégyen!” és „Takarodjon a bűnbanda!” bekiabálásokkal fogadták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.