Utolsó remény a reálhozamra

Azoknak a volt pénztártagoknak is jár reálhozam, akik utólag, de még augusztus végéig módosítják a kasszák által korábban roszszul nyilvántartott adataikat – közölte a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A hatóság lapunk cikke nyomán lépett fel az egykori magán-nyugdíjpénztári tagok védelme érdekében.

Szilágyi Richárd
2011. 08. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hibás adatok pontosítása vagy az életkörülmények – köztük a lakcím vagy a bankszámlaszám – a volt pénztártag által bizonyított megváltozása esetében a magán-nyugdíjpénztárak akkor járnak el megfelelően, ha a tagi kifizetés utalásával kapcsolatosan eleget tesznek a volt pénztártag módosítási kérelmének, az adatváltozást befogadják, és annak megfelelően ismételten gondoskodnak a tagi kifizetés teljesítéséről a végső jogszabályi határidőn belül – tudatta tegnapi közleményében a PSZÁF, miután nyugdíjszakértőkre hivatkozva arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a legoptimistább forgatókönyvek szerint is több ezren lehetnek olyanok, akik visszaléptek ugyan az állami rendszerbe, de a tévesen nyilvántartott adatok miatt nem vagy csak nagy nehézségek árán juthatnak majd hozzá az esetleges reálhozamukhoz.
A felügyelet tegnapi közleményéből az is kiderült, hogy számos jelzés érkezett hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy a volt tagok adatváltozási bejelentését egyes nyugdíjpénztárak elutasították. A magánkasszák arra hivatkoztak, hogy a kifizetési adatokkal kapcsolatos nyilatkozattételre csak 2011. május 31-ig volt lehetőség. A PSZÁF mostani álláspontja az érintettek számára is megnyithatja a lehetőséget arra, hogy – az adatok pontosítása esetén – augusztus 31-ig hozzájussanak a reálhozamhoz. Ez persze nagyban függ a magánnyugdíjpénztárak hozzáállásától is. Bába Julianna, a Stabilitás Pénztárszövetség elnöke korábban többször is azt nyilatkozta, hogy értelmezésük szerint a jogszabály nem biztosít számukra lehetőséget az újrautalásra vagy címmódosításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.