Valahova a messzeségbe tartanak

Nem először járt Magyarországon, a helyi építészetért és gasztronómiáért pedig egyenesen odavan az amerikai 30 Seconds to Mars egyik szellemi atyja, Shannon Leto. A főleg tinilányok kedvencének számító rockzenekar dobosával a hollywoodi színész öccsével, Jared Letóval való közös munkáról, az ingyenes internetes letöltések korszakalkotó hatásáról, illetve a politikai korrektségről beszélgettünk.

Balogh Roland
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bő egy hónapon belül kétszer is koncerteztek Magyarországon. Hogyan és miért döntöttek úgy, hogy a VOLT-fesztivált követően az idei Szigeten is fellépjenek?
– Ez egy igen keserédes történet, hiszen mindenki tudja, hogy ma itt Amy Winehousenak kellett volna a színpadon állnia. Az őt ért tragédia miatt azonban ezt ő már sajnos nem teheti meg, így minket kértek fel, hogy vegyük fel a cipőjét, amely ugyan sohasem illik majd ránk, hiszen ő a maga nemében egy zseniális előadó volt, ám mégis meg kell felelni az elvárásoknak. Mindezek ellenére természetesen örülünk, hogy újra itt lehetünk Magyarországon.
– Az internet térhódításával az emberek ahelyett, hogy megvennének egy-egy albumot, kislemezt, inkább ingyen töltik le a különböző zeneszámokat. Támogatja vagy ellenzi ezt a fajta szemléletváltást?
– Egyértelműen támogatom. Úgy vélem, ez a folyamat elkerülhetetlen, éppen ezért, ahelyett hogy foggal-körömmel harcolnánk ellene, inkább jó erősen meg kell ragadnunk az ebben rejlő lehetőségeket. Ez egy olyan csatorna, amelyet a zenészek nagyon jól fel tudnak használni arra, hogy az általuk írt számokat gyorsan megismerjék világszerte. Emellett jó lehetőség a kevésbé ismert zenekarok számára, amelyek így könynyebben szerezhetnek népszerűséget maguknak.
– A 30 Seconds to Marsot együtt alapította öccsével, a színészként is ismert Jared Letóval. Zökkenőmentes a közös munka, vagy vannak olyan kemény egymásnak feszülések, mint az Oasis-alapító Gallagher fivéreknek?
– Közösek a céljaink, ez a legfontosabb. Egyformán elkötelezettek vagyunk, mindketten azonos intenzitással vágyunk valami újat alkotni. Gyerekkorunk óta nagyon közel állunk egymáshoz, ugyanazokat az örömöket és fájdalmakat éltük át eddigi életünk során, így a közös munka nagyon természetes számunkra.
– Ha már a jó munkakapcsolatról beszélünk, készülnek esetleg új albummal is?
– Jelen pillanatban még a turnénkkal vagyunk elfoglalva, amely az év végén zárul majd. Ez a már 22 hónapja tartó állandó pörgés, koncertezés rengeteg energiát vesz ki az emberből, és nagyon sok koncentrációt igényel, ezért egyelőre még nem gondolkozunk új albumon.
– Nemsokára indul a 2012-es elnökválasztási kampány, és ahogy korábban is, számtalan zenész, színész teszi majd le a voksát egyik, vagy másik jelölt mellett. A demokraták vagy a republikánusok felé húz a szíve?
– Hivatalosan egyiket sem tagadhatom, de meg sem erősíthetem. Én mindig afelé hajlok, ahol látok valami értelmes elképzelést, amely egyrészt segít az országunknak, másrészt pedig a világnak. Amúgy pedig soha nem bocsátanám meg magamnak, ha politikailag beskatulyáznának. (Interjúnk a www.mno.hu weblapunkon is olvasható.)

Családi vállalkozás. A 30 Seconds to Mars elnevezésű rockzenekart 1998-ban, amolyan családi vállalkozásként alapította a most már negyvenen túl járó Shannon Leto és a többek között olyan filmekben, mint a Harcosok Klubja, a Rekviem egy álomért, a Nagy Sándor vagy a Mr. Nobody szereplő, az idén negyvenedik életévét betöltő öccse, Jared Leto. A banda harmadik tagja jelenleg a szarajevói születésű Tomislav Milicevic. A zenekar eddigi pályafutása során három albumot adott ki, és első amerikai csapatként forgathatott videoklipet Kínában a 2005-ös From Yesterday című dalukról. Jared egyébként amellett, hogy énekel, többször rendezte már a banda klipjeit. A zenekar mottója latinul Provehito in Altum, amelynek egyik lehetséges értelmezése: Előre a messzeségbe. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.