Véget ért a locarnói fesztivál

R. Kiss Kornélia
2011. 08. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar–román koprodukció is díjazott lett a 64. locarnói filmfesztiválon: a legjobb rendező Ezüst Leopárd-díját a román Adrian Sitaru kapta Din Dragoste cu cele mai bune intentii (Szívből jövő szeretet) című, magyar együttműködéssel készült filmjéért. A Lago Maggiore partján szombaton ért véget a fesztivál, a legjobb filmnek járó Arany Leopárd-díjat a svájci származású argentin rendező, Milagros Mumenthaler kapta. A rendező Abrir puertas y ventanas (Ajtókat és ablakokat kinyitni) című alkotásáért vehette át az elismerést, és a legjobb színésznőnek járó díjjal tüntették ki a film főszereplőjét, Maria Canalét is. A Paulo Branco portugál producer vezette zsűri az idén egy második, különdíjként adományozott Arany Leopárd kiosztásáról is döntött: a kitüntetést Aojama Kindzsi japán költő-rendező kapta Tokyo Koen című filmjéért. A zsűri Ezüst Leopárd-különdíját az idén Nadav Lapid izraeli rendező Hasoter (Rendőr) című alkotásának ítélték.
A fesztiválra érkezett Svájcba Harrison Ford amerikai és Daniel Craig brit színész is, mert Cowboyok és űrlények című filmjüket is bemutatták Locarnóban. Harrison Fordot ez alkalomból életműdíjjal tüntették ki, Isabelle Huppert francia színésznő pedig az Excellence-Award-díjjal lehetett gazdagabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.