Virágdallamok, históriás énekek

Varga Klára
2011. 08. 28. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szokolyai református templomban kedden este hétkor a Sebastian Consort koncertjével megkezdődik a Börzsöny barokk napok ingyenes régi zenei hangversenysorozata. Szerdán Berkenyén a katolikus templomban Lachegyi Imre (blockflöte), Papp Dániel (hegedű) és Oláh Aino (csemballó) Telemann- és Bach-műveket ad elő, csütörtökön pedig Nógrádon a katolikus templomban a Voces AEquales előadásában Dante korabeli laudák csendülnek fel.
A Börzsönynek, Vácnak és a magyar régi zenének a nyolcadik közös éve az idei. Külföldi világsztár már nincs a programban, a régi zene magyar nagyságai azonban összesen hét koncertet adnak. Pénteken Kismaroson a ciszterci apátsági templomban délután ötkor kezdődik Ábrahám Márta hegedűművész és Spányi Miklós csemballóművész barokk (kora) estje, Corelli és Händel műveivel, este nyolckor pedig Magyarkúton Buda Ádám énekmondó fáklyás estje kezdődik A szervezők ezt a históriás énekekből, virágénekekből, táncdallamokból, tanulságos dalokból álló programot ajánlják a családoknak is, mivel szabadtéren zajlik, itt nem muszáj pisszenés nélkül ülni, mint a templomban. A Tridenti rítusú szentmise előadása az évek alatt a fesztivál hagyományává vált. A régi zenészek, a hívők és a zenehallgató közönség számára ugyanolyan fontos, hogy olykor legalább a szakralitás és a művészi, koncertszínvonalú zenélés újra öszszetalálkozzon. Ez a barokk mise idén szombaton délelőtt tizenegykor hangzik fel a váci piarista templomban a Sebastian Consort és Bednarik Anasztázia előadásában. A Börzsöny barokk ingyenes koncertsorozatát a Sonora Hungarica Consort XVII–XVIII. századi kamarazenei hangversenye zárja Verőcén, a katolikus templomban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.