27 évet kapott Milosevics volt vezérkari főnöke

Sebestyén Imre
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Huszonhét évre ítélte a hágai törvényszék Momcsilo Perisicset, Szlobodan Milosevics vezérkari főnökét. Perisicset a 13 pontos vádirat tizenkét pontjában találták bűnösnek a gyilkosságok és embertelen cselekedetek segítésében Szarajevó és Zágráb civil lakossága elleni tüzérségi, orvlövész-, illetve rakétatámadásokkor, valamint a srebrenicai vérengzéskor és deportálásokkor. Az etnikai tisztogatás vádjában ugyanakkor felmentették, mert nem volt kétséget kizáró bizonyíték arra nézve, hogy Perisics felmérhette volna, hogy a boszniai Szerb Köztársaság hadserege népirtást hajt végre Srebrenicában. Perisics a Horvátországban és Boszniában levő szerb erőknek kulcsfontosságú támogatást nyújtott, miközben tudta, hogy hadműveleteik során bűntetteket követnek el. Az ügyészség életfogytiglani börtönbüntetést kért, a védelem pedig felmentést.
Perisics 1993-tól 1998-ig volt vezérkari főnök. Közben szembekerült Miloseviccsel, s átállt a demokratikus ellenzék oldalára. A fordulat után a Djindjics-kormány egyik alelnöke lett. 2002-ben kémkedés vádjával letartóztatták, ám pere nem ért véget, mert a hágai vádemelést követően 2005-ben önként jelentkezett a nemzetközi törvényszéken, ahol 2008 októberében kezdték el ügyét tárgyalni. A hágai elítéltek általában büntetésük kétharmadának letöltése után szabadulhatnak, a 67 éves Perisics azonban még így is aggastyán lesz mire visszanyeri szabadságát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.