A Bánk bánnal nyit az Operaház

Visszatér régi hagyományához a Magyar Állami Operaház, és nemzeti operánkkal, a Bánk bánnal nyitja az évadot vasárnap. A szeptember 4-i előadás Marton Éva személyéhez kötődik, aki öt év után először énekel az Andrássy úton. Az ősváltozat Gertrúdjaként a tíz évvel ezelőtti Bánk bán operafilm jelmezeiben lép színpadra, ismét Káel Csaba rendezésében.

Vakulya Eszter
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Marton Éva azért is meghatározó az Erkel-operában, mert a szereposztás több fiatal énekese az ő kezei közül került ki a Zeneakadémia ének tanszakáról, melynek vezetését a művésznő 2005-ben vette át. Ilyen tanítványa volt például a mindkét szereposztásban Ottót alakító Pataki Potyók Dániel vagy a második szereposztás Biberachját éneklő Szegedi Csaba, aki a dalszínház egyik lefoglalkoztatottabb fiatal énekese. Az Ybl-palotában most vasárnap debütál Bakonyi Marcell, aki eddig elsősorban Németországban építette karrierjét, ő II. Endrét játssza, illetve Melinda szerepében Vígh Ibolya, aki a Kolozsvári Magyar Operából érkezik. Eredetileg Rost Andreát kérték fel erre a szerepre, de ő a végül elmaradt Los Angeles-i Bánk bán előadás miatt lemondta a fellépést. A második szereposztásban többek között Kovács Istvánt, Budai Líviát, Kiss B. Attilát, illetve Keszei Borit hallhatjuk. Káel Csaba rendezéséhez a díszleteket Csikós Attila, a jelmezeket Velich Rita készítette, az előadást Héja Domonkos dirigálja. A vasárnapi bemutatót követően szeptember folyamán, illetve majd márciusban lesznek további előadások.
A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara, az ország legrégebbi hivatásos együttese is szeptember 4-én kezdi az évadot: az esti nyitó előadás előtt délelőtt tizenegy órától Musica e parole címmel kamarakoncertet ad Kubik Annával. Ez egy sorozat első része lesz, amelyet Ókovács Szilveszter kormánybiztos vezet majd, a szeptember 4-i alkalmat azonban lemondta, mivel – mint Győriványi Ráth György, a zenekar elnök-karnagya, az Operaház megbízott fő-zeneigazgatója fogalmazott – a jövő hétfői évadnyitó társulati ülés előtt nem kívánt látványosan bevonulni az Operaházba. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara szeptember 25-én és október 28-án adja első két nagy hangversenyét. Utóbbit Christoph von Dohnanyi, Dohnányi Ernő leszármazottja dirigálja, előbbin pedig a zeneszerző Konzertstückjét Varga Tamás, a Bécsi Filharmonikusok első csellistája szólaltatja meg. Az együttes kiemelt feladatának tekinti a XX. századi modern klasszikusokat, Dohnányi Ernő művészetének reneszánszát például egyik fontos missziójuknak tekintik – mondta Győriványi Ráth György.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.