A befolyásos Dobrev

Munkatársunktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fél évvel a második Gyurcsány-kormány megalakulása után a legbefolyásosabb magyar nőkről közölt egy listát a WikiLeaks által közzétett diplomáciai iratok egyike. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége által 2007 januárjában összeállított névsor élén Dobrev Klára, Gyurcsány Ferenc felesége szerepel, aki a férjének befolyásos, informális tanácsadója is egyben. A távirat megemlíti, hogy mivel Dobrev egy fontos kommunista tisztviselő lánya, gyakran az ellenzéki kritika célpontja, ennek ellenére a legerősebb nő Magyarországon. Az akkori házelnök, Szili Katalin a lista második helyén szerepel, akiről az amerikaiak politikai előéletének rövid ismertetése után megjegyzik: különös figyelmet szentel a szomszédos országok euroatlanti integrációjának. Dávid Ibolyának, az MDF akkori elnökének a táviratban a harmadik hely jutott. A nagykövetség szerint Dávidot Magyarország legnépszerűbb politikusai közé sorolják, népszerűsége nagyobb saját pártjánál. Hozzáteszik: a pártelnök jelenleg azon dolgozik, hogy nemzetközi profilját erősítse, így azt tervezi, hogy az Egyesült Államokba látogat. A lista negyedik helyére Göncz Kinga került, akit a volt köztársasági elnök, Göncz Árpád lányaként a Gyurcsány-kabinet meglepetéseként tartanak számon. A dokumentum szerint Göncz elsődleges szakterületét a szociális kérdések jelentik, diplomáciai tapasztalatainak hiánya miatt az ellenzék is kritizálta. A távirat azonban felhívja a figyelmet: a politikus most aktívan képviseli Magyarországot külföldön. Az ötödik helyen Krizsó Szilvia szerepel, aki a köztévé Az este című műsorának házigazdája volt, befolyását pedig azzal támasztják alá, hogy hétfőtől péntekig fél-, egymilliónyi nézőt vonz a képernyők elé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.