A hedonizmus zsákutcája

Tudósítónktól
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Devalválódnak az értékek, a világ a hedonizmus zsákutcájába tévedt. Oskar Krejcí professzor az élet számos területét jellemző, egyre mélyülő válság kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ilyen helyzetekben mindig megnő a háborúk lehetősége. A nemzetközi viszonyokkal foglalkozó prágai egyetem rektorhelyettese a világban uralkodó állapotokat jellemezve az egyik fő problémának azt nevezte, hogy a liberális demokrácia elveszítette az ellenőrzést a gazdaság felett. Az évek óta tartó pénzügyi válság kapcsán kijelentette, hogy az valójában az egyre inkább csak a fogyasztásra koncentráló, ezt hitelekből fedező középosztály életstílusának a válsága. S mivel ez a helyzet nem tartható tovább, a nyugati társadalmak előtt álló legfőbb kihívás e hedonista életmód megváltoztatása.
A humanizmust hiányolva a professzor aláhúzta, hogy válságba jutott a nyugati elit gondolkodása is, egyre nagyobb a hajlam az erő alkalmazására. Oskar Krejcí szerint az elmúlt évtized intervenciói csak fokozták a káoszt a világban. Tovább ront a helyzeten, hogy szétesett az oktatási rendszer is, a mai gyerekek már a legalapvetőbb tényekkel sincsenek tisztában, így jobb híján ideológiai előítéletekből indulnak ki. Mindehhez járul a professzor szerint, hogy a jelenlegi, négyéves ciklusokban gondolkodó választási rendszer miatt lényegében nincs stratégiai tervezés. A politikusokról szólva Oskar Krejcí hiányolta a nyílt beszédet. Mint fogalmazott, kevés ma az olyan karakteres, szókimondó, egyenes vezető, mint például Putyin.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.