A kockázatmegosztás eszköze a végtörlesztés

Munkatársunktól
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tehermegosztásról, kockázatmegosztásról van szó a hitelnyújtó bank és a hitelfelvevő ügyfél között a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztésére vonatkozó magyarországi javaslatában – mondta Martonyi János a magyar terv miatt született osztrák bírálatokra. A magyar külügyminiszter emlékeztetett arra, hogy a bankok éveken át jelentős kampányt folytattak a devizaalapú hitelek mellett. Megjegyezte, nem hiszi, hogy az osztrák bankok számára egzisztenciális kérdést jelentene a magyarországi hitelállomány nagyságrendje. Az ügy előzménye, hogy megdöbbenését fejezte ki tegnap az osztrák jegybank (OeNB), az intézmény szerint a megoldás jogbizonytalanságot okoz. Az osztrák külügyminisztérium szerint akár az Európai Unió Bírósága elé is kerülhet az ügy.
Az OeNB szerint megdöbbentő, hogy egy uniós tagország olyan helyzetet teremt, amely aligha egyeztethető össze a belső piaci szabályokkal. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter szerint az osztrák bankok hitelállományában 6 milliárd euró nagyságú a magyar javaslat által érintett rész, és Ausztria bankjait létükben fenyegeti a magyar devizahitelesek gondjainak megoldására kidolgozott magyar kormányzati elképzelés. Osztrák médiaforrások szerint Spindelegger úgy ítéli meg, a magyar elképzelések sértik azokat az alapokat, amelyekre az EU épül, így azt az elvet, hogy a magángazdaságban megkötött szerződéseket be kell tartani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.