Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

A kormány a Mal Zrt. mellett

Az államnak nem érdeke, hogy felszámolás alá kerüljön a Mal Zrt., így mindent megtesz a cég további működéséért és a munkahelyek megőrzéséért – jelentette be Szatmáry Kristóf államtitkár. A vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedett nem mezőgazdasági vállalkozások 90 százalékának már kifizették az állami támogatást.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeretné megőrizni a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. által biztosított több ezer munkahelyet a kormány, így mindent megtesz a cég további, biztonságos működéséért. Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős államtitkára közölte, minden esély megvan arra, hogy a Mal a bírság ellenére tovább tudjon működni, így megmarad a beszállítókkal együtt összesen 6000 munkahely, amelyből 1200 közvetlenül a céghez kötődik. Szatmáry elmondta, az állam a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőn keresztül folyamatos kapcsolatban van a cég vezetésével: az MNV február óta intenzív tárgyalásokat folytat a tulajdonosokkal a tulajdonosi szerkezet esetleges átalakításáról.
Első fokon 135,140 milliárd forint hulladékgazdálkodási bírságot szabott ki a Mal Zrt.-re a tavalyi vörösiszap-katasztrófa miatt a Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség. Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) környezetügyért felelős helyettes államtitkára elmondta, a bírságot a határozat jogerőre emelkedését követő 15 napon belül kell befizetnie a Mal Zrt.-nek. A késedelmi bírság naponta 40 millió forint. A határozat elsőfokú, ha a bírságot nem fogadja el a cég, akkor a törvény értelmében 15 napon belül fellebbezhet. Ez meg is történik, hiszen a Mal ügyvédje, Ruttner György jelezte, a cég jogi úton támadja meg a bírságról szóló határozatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.