A kormány elé kerül a gazdaszövetkezés

A kormány elé terjeszti a vidékfejlesztési tárca a mezőgazdaság átszervezésére vonatkozó javaslatot. Az ezzel kapcsolatos elképzelést lapunk hasábjain Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke vetette fel. Elképzelése szerint létre kell hozni egy országos szintű gazdálkodói szövetkezetet.

Dénes Zoltán
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Támogathatónak nevezte a magyar gazdálkodók nemzeti szintű szövetkezésére vonatkozó indítványt Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. A javaslatot Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke, a parlament alelnöke fogalmazta meg lapunknak adott interjújában. A politikus szólt arról is, hogy a gazdálkodók összefogását segíthetné az állam raktárkapacitásainak átadása. Kérdésünkre a miniszter kijelentette, amint arra lehetőség lesz, a szaktárca a kabinet elé terjeszti az ügyet, mivel e kérdésben kormánydöntés szükséges. Egyébként – tette hozzá – a gazdák szövetkezésének támogatása a kormányzati agrárpolitika része is, tehát már csak ezért is érdemes foglalkozni a felvetéssel.
Jakab István lapunknak adott interjújában kijelentette, hogy még az idén el kell kezdeni a magyar agrárium teljes körű átszervezését. Meglátása szerint fel kell állítani egy olyan szervezetet, amely összefogja a kis-, a közepes és a nagyüzemeket is. Jakab az első lépések egyikeként említette meg ezenkívül az állami tulajdonban lévő Concordia Zrt. és a TIG gabonatárolóinak átadását. Az új szervezet a termeléshez szükséges alapanyagok beszerzését is olcsóbbá tenné. A Magosz elnöke szerint ezzel első körben a mezőgazdasági alaptermelés válhatna versenyképessé. Rámutatott: olyan nemzeti összefogásról van szó, amit nyugaton már megvalósítottak: a gazda önállóan termel, a beszerzés, a tárolás és az értékesítés viszont közösen történik, és így a jövedelem is ott marad, ahol képződik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.