A kormány elfogadta a Sapientia-törvényt

Tudósítónktól
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a román kormány a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem akkreditációjáról szóló törvénytervezetet. Ez azt jelenti, hogy az egyetemet teljes jogú felsőoktatási intézményként ismerik el, és joga lesz többek között államvizsgát szervezni, ugyanakkor a román állam is hozzájárulhat a finanszírozásához. Emil Boc jobbközép kormányának döntésével jelentős, ám nem a végső fejezet zárult le az engedélyezési folyamatban, hiszen a jogszabálytervezetet az őszi ülésszakban még a bukaresti parlament két házának is meg kell szavaznia. Az első Orbán-kormány által alapított, jelenleg kizárólag a magyar állam finanszírozta egyetemet egy évvel ezelőtt akkreditálta a felsőoktatás minőségét biztosító romániai hivatal, a Sapientia ügye viszont azóta elakadt Bukarestben.
Dávid László rektor úgy vélekedett: a magyar felsőoktatási intézmény engedélyezési folyamatát a romániai politikusok egy része fékezi, ami hátrányosan érinti az egyetemet, mert nem hirdethet mesterképzést, nem vehet részt a rangsorolási folyamatban. A Sapientia még így is az első helyen szerepel a romániai magánegyetemek rangsorában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.