A magyar nyelv és könyv ünnepe

TALÁLKOZÓ

R. Kiss Kornélia
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is a magyar nyelv és a magyar könyv ünnepével köszönt be az ősz a budai Várban. Szeptember első hétvégéjének programjaiból nem marad ki a folklór, a történelmi játékok, a könyvbemutatók és a színház sem. Ma este ünnepélyes megnyitóval és Buda visszafoglalásának jelmezes megidézésével indul a hétvége, a későbbiekben pedig 30 kiadó fordul majd meg könyveivel és szerzőivel a Szentháromság téren: többek között Jókai Annával, Jankovics Marcellal és Lackfi Jánossal is találkozhat a közönség, és megemlékeznek az elmúlt év könyvtermésének néhány érdekes, nem szépirodalmi darabjáról is, mint például a Magyar Kulturális Kalauz vagy a Budapesti séták Liszt Ferenccel.
A díszvendég ebben az évben is egy határon túli régió, Zoboralja, a Kárpát-medence legészakibb, még összefüggő magyar nyelvszigete. A Gyöngykoszorú folklórcsoport szentiványi népdalokat, lakodalmas részleteket ad elő, a Zobor Hangja Vegyeskar pedig népdalfeldolgozásokat és egyházi műveket mutat be. Holnap zsérei és a gímesi hagyományőrző csoportok előadásában tollfosztást és lakodalmast is láthatunk. Vasárnap fellép a Hot Jazz Band és „trendhagyó irodalomórával” a Kávészünet együttes. A vasárnapi gyerekprogramok közül érdemes kiemelni a zalaegerszegi Griff Bábszínház tavasszal debütált, jól sikerült előadását, Az ostoba Li című, Bánffy Miklós drámájából készült bábjátékot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.