A magyarság megőrzéséért lépnek

Munkatársunktól
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzet azzal tudja a legnagyobb szolgálatot tenni az egyetemes emberiségnek, ha saját kultúráját megőrzi, kimunkálja és felmutatja – mondta Semjén Zsolt a Rákóczi Szövetség 23. Kárpát-medencei nyári főiskolás táborában. A nemzetstratégiáról és a kettős állampolgárság jelentőségéről szóló előadásában a miniszterelnök-helyettes kifejtette, a magyar nemzetet az anyaországi, a Kárpát-medencei és a nyugati emigráció magyarsága alkotja, s csak akkor maradhat fenn, ha a határon túliak is meg tudják őrizni magyarságukat, és organikus közösségben tudnak létezni az anyaországiakkal.
Semjén szerint az asszimiláció drámai módon felgyorsult, amit a hagyományos támogatási formákkal nem lehet megállítani. – A folyamat feltartóztatásához erős impulzus kell, ez pedig az állampolgárság megadása a szavazati joggal. Utóbbi az, ami átélhetővé teszi az állampolgárságot – vélte a politikus. A határon túli magyar szervezetekről szólva egyértelművé tette, a kormány az etnikai alapú pártokat és szervezeteket kívánja alapvetően támogatni. Semjén kiemelte, szeptembertől működik a nemzeti regiszter, amelynek célja, hogy „személy szerint minden magyart el lehessen érni a világon”. A rendszer segítségével konfliktus esetén – példaként a szlovák nyelvtörvényt említette – mozgósíthatóvá válik a világ magyarsága az egyetemes magyar ügy érdekében.
Az emigrációban élők nemcsak magyarul, de angolul is megkapják az üzeneteket, a későbbiekben pedig spanyolul is eljuttatják azokat a dél-amerikaiakra való tekintettel. – Nem mondunk le egyetlen magyarról sem, azokról sem, akik az emigrációban harmadik-negyedik generációként már nem tudnak úgy magyarul, mint az anyaországiak – szögezte le Semjén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.