A Mol a WikiLeaksben

Hírösszefoglaló
2011. 09. 09. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szorosan figyelemmel kísérte a Mol sorsát a budapesti amerikai nagykövetség, és attól tartva, hogy orosz kézbe kerülhet az olajcég egy része, a segítségét is felajánlotta, amikor elterjedt a hír, hogy az OMV eladná a tulajdonában lévő Mol-részvénycsomagot – derül ki a WikiLeaks által nyilvánosságra hozott diplomáciai táviratokból. A Mol a zágrábi amerikai nagykövetség egyes távirataiban is szerepelt 2008-ban, az általa 47 százalékban birtokolt INA részvényesi szerződése miatt. A horvát kormánnyal korábban kötött, akkoriban lejárt és újrakötés előtt álló megállapodásról a horvát olajvállalat egyik stratégiai tanácsadója azt mondta: „a Mol kezében vannak az ütőkártyák” a szerződésmódosítás előtt. A szóban forgó szerződést éppen az elmúlt hónapokban kezdte keményen támadni az INA felügyelőbizottságának horvát elnöke, azt állítva, hogy annak bizonyos rendelkezései törvénybe ütközők. A horvát kormány ezért kezdeményezte a megállapodás felülvizsgálatát, az erre kijelölt bizottság munkájáról azonban még semmit sem tudni.
Ehhez kapcsolódik, hogy tegnap hallgatták ki Ivo Sanadert. A volt horvát miniszterelnök elleni gyanú szerint 10 millió euró kenőpénzt kapott azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajtársaság irányítási jogait. A volt horvát kormányfő tagadta, hogy kenőpénzt fogadott volna el azért, hogy segítsen a Molnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.