A nyugdíjpénzből rendezik az áfát

A magán-nyugdíjpénztári vagyonból fizeti vissza a kormány azt a 250 milliárd forintnyi áfát a cégeknek, amelyre az uniós bíróság kötelezte az államot – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium angol nyelvű tájékoztatójából.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még az idén kifizeti a kormány azt a 250 milliárd forintnyi általános forgalmi adót (áfa), amellyel a hazai cégeknek tartozik az Gyurcsány-kormány idején elkövetett szabálytalanság miatt. A kifizetés forrása az államhoz került magánnyugdíjvagyon lesz – ez olvasható ki a Nemzetgazdasági Minisztérium angol nyelvű tájékoztató anyagából, amelyet a Portfolio.hu szerzett meg. Erre a lépésre az Európai Bíróság (EB) a nyár folyamán kötelezte a magyar államot. A határozat szerint a hazai áfaszabályozás azért jogsértő, mert a hatóság gyakorlatilag vég nélkül visszatarthatja a cégek által visszaigényelt áfát, holott a közösségi szabályok a halasztást csak egy alkalommal engedik meg.
A júliusi elmarasztalást követően Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnal közölte, hogy a lehető leggyorsabban megteszik a szükséges intézkedéseket, és oly módon fizetik ki a cégeknek járó pénzt, hogy az idei és a jövő évre vállalt államháztartási hiánycélok közben nem kerülnek veszélybe. Múlt héten azonban még csak találgatni lehetett, hogy honnan is teremti elő a szükséges forrásokat a kormány. Orbán Viktor miniszterelnök a lovasberényi kormányülés alkalmával tartott sajtótájékoztatóján múlt kedden azt mondta, hogy erre a problémára a hét végén keresi meg a választ a kabinet.
A vállalkozóknak járó áfa egyrészt pluszkiadás a kormánynak, másrészről azonban ez a bevétel igen jól jön a forráshiánnyal és körbetartozásokkal küszködő vállalati szektornak. A kormánynak azért is kell minél hamarabb megoldani ezt a problémát, mert törvényben vállalták, hogy jövőre már csak adósságcsökkentésre költenek a pénztáraktól visszaszerzett vagyonból. Sajtóbeli találgatások formájában korábban az is felmerült, hogy a nemrég visszavásárolt Mol-részvények értékesítéséből fedezné a kormány az áfa-visszatérítést.
Az EB 2007 márciusában indította meg az eljárását Magyarország ellen az ügyben. A második Orbán-kabinet hivatalba lépését követően már csak a témában benyújtott európai uniós keresetet kapta kézbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.