A szabad zene őszi ünnepe

2003 enyhe őszén a budapesti Közraktárak kopott épületei közé emelt színpadnál még kevesen gondolták volna, hogy néhány évvel később majd fém-üveg bálna hánykódik a pesti Duna-parton, de már akkor egyértelmű öröm volt, hogy a magyar jazz ünnepeként – akkor még Budapest jazzfesztivál néven – beharangozott hétvége azt adta, amit ígért. A jogutód Jazzforum Budapest programsorozata szombatig számos ínyenckoncerttel kecsegtet.

Tölgyesi Gábor
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy évvel az első Budapest jazz- fesztivál után már egy nagy multicég karolta fel a rendezvényt, a fesztivál új nevet kapott, fellépőit és színvonalát tekintve is nemzetközivé vált. Bár tavaly a névadó cég már nem állt a fesztivál mögött, a BMC lemezkiadó Jazzforum Budapest néven folytatta a hagyományt: a kortárs jazz bemutatását a mainstreamtől a kísérletezőkig.
Idén kilencedik évébe lépett a Jazzforum Budapest, nyitányát tegnap a Művészetek Palotájában tartották, ám még hátravan 21 koncert, amelynek helyszínei a Trafó, a Budapest Jazz Club, az iF kávézó és a Jedermann. A rendezvény fókuszában lengyel előadók állnak – részben amiatt, hogy Lengyelország vette át a soros uniós elnöki stafétát hazánktól. Múlt évben a spanyolok és a belgák vihették a magyar előadók mellett a prímet.
Ma este a Trafóban a bolgár származású, Franciaországban élő Georgi Kornazov harsonás zenekara, a Horizons Quintet után Marcin Masecki ifjú zongorista bizonyítja be, mennyire szolgált rá a „fenegyerek” jelzőre, őt követi Jacek Kochan, Lengyelország egyik leghíresebb dobosa kipróbált kvartettjével, amelyben Tóth Viktor fújja a szaxofont. A Budapest Jazz Clubban Kozma Orsi kvartettje, valamint a magyar földön gyakran megforduló, szenzációs gitáros, Krzysztof Scieranski lép színpadra.
A holnapi program leghangsúlyosabb koncertjét – tisztelgésként – az improvizatív zene nagyasszonyaként tisztelt Joëlle Léandre adja, akinek partnere Ákosh S, azaz Szelevényi Ákos szaxofonos lesz. A francia nagybőgős eredetileg Szabados György zongoristával és zeneszerzővel koncertezett volna, ám a magyar jazz meghatározó egyénisége júniusban meghalt. Szabados szellemiségének megfelelően a duót a Grencsó Open Collective követi Rudi Mahall basszusklarinétossal kiegészülve. A Budapest Jazz Clubban eközben a Szakcsi Jr. Trió és a mainstream hullámokat jól megülő Soundcheck szórakoztatja a közönséget.
A fesztivál zárónapján Lukács Miklós cimbalmos Grzegorz Karnas triójával kezd a Trafóban, majd a formabontó, egyúttal neoklasszikus Gadó Gábor gitáros a japán Aki Takase zongoraművésznővel és Geröly Tamás dobossal lép fel, végül a stafétát Yves Robert harsonás, Daniel Erdmann szaxofonos, Johannes Fink nagybőgős és Christophe Marguet dobos német–francia szuperválogatottja veszi át. Ha mindehhez hozzátesszük, hogy a Budapest Jazz Clubban Winand Gábor és Oláh Kálmán, valamint a Modern Art Orchestra is megfordul, az iF kávézóban pedig az egyik legjobb hazai jazzgitáros, Juhász Gábor mutatja be júliusban alakult zenekarát – komoly szombat esti láz vár a hazai jazzrajongókra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.