A szakszervezetek laza élőlánca a Parlamentnél

Bákonyi Ádám
2011. 09. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem leszünk rabszolgák, Orbán takarodj!”, „A társadalmi békéért valódi érdekegyeztetést” feliratú transzparensek voltak olvashatók a négy szakszervezeti konföderáció demonstrációján, amelynek keretén belül élőlánccal vették körbe a Parlamentet. A „Ne tovább” mottójú, mintegy ezer-ezerötszáz fős tiltakozóakción az Autonómok, az MSZOSZ, a SZEF és az ÉSZT vezetői az új Munka törvénykönyvéről (Mtk.) való egyeztetést követelték. Az érdekvédők beszédeikben hangsúlyozták, hogy a nemzetgazdasági tárca által készített új Mtk.-tervezet csökkenti a kereseteket, eltörli a műszakpótlékot, és védelem nélkül hagyja a munkavállalókat. A szakszervezeti vezetők a parlamenti képviselők egyéni felelősségére hívták fel a figyelmet, mondván, hogy ha a tervezet jelenlegi változatát fogadják el, úgy a munkavállalók és családjaik körülményeit rontják le. Az érdekvédők petícióját valamennyi parlamenti párt frakciójának képviselője átvette. Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke a tüntetés végén úgy fogalmazott, bár reménykednek a tárgyalásokban, „mindenki legyen készenlétben arra, hogy ha legközelebb érkezik a hívó szó, akkor még többen legyünk”.
A szakszervezetek élőlánca kicsit megkésett tiltakozás a nyolcéves szocialista kormányzás ellen – mondta Szabó Endre. A Nagycsaládosok Országos Egyesülete korábbi elnöke emlékeztetett: a szakszervezetek annak idején nem csatlakoztak a kórház-privatizáció, tandíj és vizitdíj elleni élőláncukhoz. Lehet, hogy későn kapcsolnak, de az is lehet hogy más oka van annak, hogy nem akkor, hanem ma tiltakoznak – mondta Szabó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.