A színészkirályra emlékeztek

Tarics Péter
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Latinovits 80 címmel tegnap emléknapot tartott a Veszprémi Petőfi Színház, abból az alkalomból, hogy a színészlegenda az 1971–73-as évadban játszott és rendezett a színházban. Ennek tiszteletére a társulat tegnap délután a balatonszemesi temetőben megkoszorúzta Latinovits Zoltán sírját, majd este Veszprémben, a Szent Mihály-székesegyházban szentmisén emlékeztek a színészkirályra. Este nyolc órakor a Latinovits–Bujtor Játékszínben kiállítás nyílt grafikáiból, akvarelljeiből, rajzaiból, melyet az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet bocsátott a színház rendelkezésére. A tárlat megnyitása után felavatták Krisztiáni Sándor gipszből készült Latinovits-szobrát, majd Kéri Kitty és Szalma Tamás Ruttkai Éváról és Latinovits Zoltánról szóló Emlékezz a röpülésre… című produkcióját tekintették meg a nézők. Ma délután három órakor a társulat megkoszorúzza Latinovits Zoltán emléktábláját a színház főbejáratánál.
Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendeztek szerdán emlékestet, amelyen Latinovitsra, a színművészre, a filmművészre, az előadóművészre emlékeztek egykori alkotótársai jelenlétében, a Szindbád legendás képsoraival. Kelecsényi László film- és irodalomtörténész segítségével bemutatták a Latinovitsról szóló új könyvet, majd a színész pályafutását meghatározó négy színház, a Debreceni Csokonai, a Miskolci Nemzeti, a Veszprémi Petőfi és a pesti Vígszínház képviselői osztották meg a közönséggel, hogyan őrzik Latinovits szellemiségét, színházi örökségét. Felléptek a 35 éve alapított, és a mai napig számos színésztehetség kibontakozását segítő Latinovits Zoltán Diákszínpad tagjai is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.