A torinói ló az Oscarért

Tarr Béla A torinói ló című filmje lesz Magyarország hivatalos nevezése az Oscar-díjra. A legjobb külföldi film kategória öt végső jelöltjét 2012. január 24-én hozza nyilvánosságra az Amerikai Filmakadémia.

Kárpáti György
2011. 09. 11. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Döntés született arról, melyik magyar alkotás képviselje az Oscar-megméretésen hazánkat. A nevezőbizottság Tarr Béla A torinói ló című alkotását javasolta. A szakmai bizottság tagjai az idén Mikulás Ferenc (Magyar Producerek Szövetsége), Petrányi Viktória (Független Magyar Producerek Szövetsége), Nagy András (Magyar Operatőrök Társasága (H. S. C.), Gelencsér Gábor (Magyar Filmművészek Szövetsége) és Monory-Mész András (Magyar Mozgókép Rendezők Céhe) voltak. A magyar játékfilmek közül egyet lehet a legjobb külföldi film Oscar kategória versenyébe nevezni. A kritériumok között szerepel, hogy az alkotás 2010. október 1-je és 2011. szeptember 30-a között megjelenjen hazai moziforgalmazásban.
Az idei Berlinalén a zsűri nagydíját és a nemzetközi kritikusok Fipresci-díját elnyert alkotás március 31-től látható a hazai mozikban, filmjogait Magyarországon kívül már harminc országban értékesítették. A torinói ló a T. T. Filmműhely, a francia MPM Film, a svájci VEGA Film, a német zero Fiction és az amerikai WWW közreműködésével, nemzetközi koprodukcióban készült. Tarr Béla nyolcadik játékfilmjében ismét állandó alkotótársaival dolgozott együtt: a forgatókönyvet Krasznahorkai László és Tarr Béla írta, a film társrendezője és vágója Hranitzky Ágnes, zeneszerzője Víg Mihály.
A nominálás megtiszteltetés, de nem szükségszerűen jelent Oscar-jelölést is. Az Amerikai Filmakadémia tagjai a nevezett filmek közül ötöt fognak felterjeszteni a legjobb külföldi film kategória versenyébe. A nominált alkotások listáját 2012. január 24-én teszik közzé, az Oscar-díjátadó gálára pedig február 26-án kerül sor. Az Oscar-díjakat 1929 óta adják át, a legjobb külföldi film kategória 1947 óta létezik. Az olaszok 13, a franciák 12 alkalommal diadalmaskodtak a kategóriában, amellyel messze megelőzik a többi országot. A legtöbb, összesen 35 jelölttel Franciaország büszkélkedhet. Magyar filmet nyolc alkalommal jelöltek, s idáig egy játékfilm, Szabó István Mephistója nyerte el az aranyszobrocskát 1981-ben. Szabó további három filmjét is jelölték már, Fábri Zoltán kétszer, Makk Károly, valamint a Gyöngyössy Imre–Kabay Barna páros egyszer került felterjesztésre. Tavaly Hajdu Szabolcs Bibliothéque Pascal című alkotása volt a magyar nevezett, amely nem került be a kiválasztottak közé.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.