Áfacsalással gyanúsítják a volt bokszolót

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százmilliós áfacsalás gyanújával tartóztattak le két baranyai férfit, miután a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói a közelmúltban kommandósokkal fogták el őket. Az apa és fia a pécsi éjszakai élet ismert figurái. A volt bokszoló, A. Antal a kilencvenes években Pécsett és Siklóson is igen komoly befolyással bírt az alvilági körökben. Védelmi pénzek beszedésével is sokan kapcsolatba hozzák.
A. Antal és fia néhány éve vágott bele a „fehérgalléros bizniszbe” Szigetvár környékén. Információink szerint a tisztességes termelők már néhány éve jelezték megjelenésüket a hatóságoknak, s azt, hogy tevékenységükkel az ő üzletüket is ronthatják. Lapunk úgy tudja, a módszer az volt, hogy a felkeresett gazdáktól egy szlovák gazdasági társaság nevében vásároltak gabonát, amit készpénzben fizettek ki. Sokszor falusi kocsmákban megbeszélt találkákon cserélt gazdát a pénz. A NAV Dél-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságának pénzügyi nyomozói szerint a kukoricát, repcét, búzát európai értékesítésre szánták, ezért áfamentesen vásárolták meg. A terményt azonban belföldön, áfával növelt bruttó áron adták el. A gabona ugyanis mindössze Pécsig, onnan pedig a hazai vásárlókig jutott el. Az áfát a cég vezetői nem vallották be, a nyomozás adatai szerint ezzel 110 milliós adóhiányt halmoztak fel.
A cég két vezetője előzetes letartóztatásban van. Az elcsalt adó és az ahhoz kapcsolódó bírságok megfizetése mellett akár nyolc év börtönbüntetésre is számítaniuk kell az elkövetőknek. A nyomozás további szakaszában derül ki, hány termelő érintett az ügyletekben, és pontosan mekkora kárt okozott a cég az állami költségvetésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.