időjárás 13°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

Alkotmányos jogokért tüntetnek a Felvidéken

Neszméri Sándor
2011.09.10. 22:00

„Töröljék el a kettős állampolgárságot korlátozó törvényrendeletet Szlovákiában!” – ezt üzeni a szlovák kormánynak az a négy szlovákiai magyar civil szervezet, amely kezdeményezése támogatására ma délutánra nagygyűlést hívott össze a révkomáromi Klapka térre. A szervezők a kétnyelvűség következetes betartására is fel kívánják hívni a hatalom figyelmét.

Ha egy demokráciában nincs politikai akarat az alkotmányos emberi és kisebbségi jogok betartására, a polgároknak kell öszszefogni és nyomást gyakorolni a törvény alkotóira és figyelmeztetni őket, hogy a választók akaratából, a mi képviseletünkben ülnek a parlamentben és a mi adóinkból kapják juttatásukat – indokolta lapunknak a nagygyűlés öszszehívását Samu István, a négy civil szervezet egyikének, a Via Nova Ifjúsági Csoportnak az alelnöke. A szervezők remélik, nemcsak Révkomáromból és közvetlen közeléből, hanem az ország középső és keleti részéről is eljönnek a szlovákiai magyarok, hiszen „a kettős állampolgárság megszüntetése Szlovákiában a politikusok zsigeri magyarfóbiájának a következménye” az alelnök szerint, miközben alkotmányellenes a tavaly elfogadott jogszabály.
A civil szervezetek szlovák szónokokat, sőt, a magyarországi szlovákok képviselőit is várják a rendezvényre. Samu István szerint azért, mert a hatalom jogtipró módon, akaratuk ellenére „tömegesen fosztotta meg állampolgárságuktól a kettős állampolgárságért folyamodó szlovák nemzetiségű embereket is”. A magyarországi állampolgársági törvényre reagáló, úgynevezett „Fico-féle ellentörvény”, amelyet a jelenlegi szlovák kormánykoalíció sem hajlandó törölni, a Via Nova alelnöke szerint „azonban nemcsak a felvidéki magyarokat erőszakolja meg, hanem az 1946 után Szlovákiába telepített magyarországi szlovákokat is”.
A szervezők mindenkit szeretettel várnak a nagygyűlésre, csak arra kérik kezdeményezésük támogatóit, pártszimbólumokat,
-zászlókat ne hozzanak magukkal, hogy a „szimpátiatüntetés” civil jellegű maradhasson.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.