Alkotmányos jogokért tüntetnek a Felvidéken

„Töröljék el a kettős állampolgárságot korlátozó törvényrendeletet Szlovákiában!” – ezt üzeni a szlovák kormánynak az a négy szlovákiai magyar civil szervezet, amely kezdeményezése támogatására ma délutánra nagygyűlést hívott össze a révkomáromi Klapka térre. A szervezők a kétnyelvűség következetes betartására is fel kívánják hívni a hatalom figyelmét.

Neszméri Sándor
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha egy demokráciában nincs politikai akarat az alkotmányos emberi és kisebbségi jogok betartására, a polgároknak kell öszszefogni és nyomást gyakorolni a törvény alkotóira és figyelmeztetni őket, hogy a választók akaratából, a mi képviseletünkben ülnek a parlamentben és a mi adóinkból kapják juttatásukat – indokolta lapunknak a nagygyűlés öszszehívását Samu István, a négy civil szervezet egyikének, a Via Nova Ifjúsági Csoportnak az alelnöke. A szervezők remélik, nemcsak Révkomáromból és közvetlen közeléből, hanem az ország középső és keleti részéről is eljönnek a szlovákiai magyarok, hiszen „a kettős állampolgárság megszüntetése Szlovákiában a politikusok zsigeri magyarfóbiájának a következménye” az alelnök szerint, miközben alkotmányellenes a tavaly elfogadott jogszabály.
A civil szervezetek szlovák szónokokat, sőt, a magyarországi szlovákok képviselőit is várják a rendezvényre. Samu István szerint azért, mert a hatalom jogtipró módon, akaratuk ellenére „tömegesen fosztotta meg állampolgárságuktól a kettős állampolgárságért folyamodó szlovák nemzetiségű embereket is”. A magyarországi állampolgársági törvényre reagáló, úgynevezett „Fico-féle ellentörvény”, amelyet a jelenlegi szlovák kormánykoalíció sem hajlandó törölni, a Via Nova alelnöke szerint „azonban nemcsak a felvidéki magyarokat erőszakolja meg, hanem az 1946 után Szlovákiába telepített magyarországi szlovákokat is”.
A szervezők mindenkit szeretettel várnak a nagygyűlésre, csak arra kérik kezdeményezésük támogatóit, pártszimbólumokat,
-zászlókat ne hozzanak magukkal, hogy a „szimpátiatüntetés” civil jellegű maradhasson.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.