Állami támogatást kap a Lego

Hírösszefoglaló
2011. 09. 12. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a válság ellenére nagyon jól megy a Legónak, Európa legnagyobb játékgyártó vállalkozása mégis állami támogatás felhasználásával bővíti magyarországi termelését. Az egyelőre nem ismert, hogy a dán vállalkozás nyolcvanmillió eurós (20-22 milliárd forintos) beruházásához mekkora költségvetési hozzájárulást kap, de a Magyar Hírlap információi szerint napokon belül aláírják a Nemzetgazdasági Minisztériumban az ezzel kapcsolatos iratokat, s azt követően hozzák nyilvánosságra a konkrét összegeket. Nem feltétlenül volna szüksége a vállalatnak az egyedi kormánydöntéssel odaítélt összegre, hiszen nagyon jó évet zárt tavaly. A Világgazdaságban közölt adatok szerint a cég 2009-ről 2010-re 8,6 milliárd forintról 10,8 milliárd forintra növelte magyarországi árbevételét, tevékenységének eredménye pedig két és félszeresére, 826 millió forintra emelkedett. A nemzetgazdasági tárcát is megkérdeztük a támogatásról, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdéseinkre.
A játékgyártó cég az elmúlt évtized közepén telepedett meg Nyíregyházán, s már évek óta tervezi a gyártás bővítését. A termelés a bérelt üzemcsarnokokból saját épületbe költözik, és a bővítéssel együtt a profilt is szélesítik. A jövőre kezdődő építkezés első ütemeként 2013-ban a csomagolóüzemet, egy évvel később pedig a fröccsöntő egységet adják át, és ezer új munkahely létesül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.