Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Alulteljesített a BUX

Bár a nemzetközi tőzsdéken meglehetősen optimista hangulatban telt a kereskedés tegnap, ez csak részben éreztette hatását a budapesti parketten, a BUX 1,01 százalékkal került feljebb. A vezető papírok közül csak a Richter nem tudott emelkedni. A világ legnagyobb jegybankjai együttes lépést jelentettek be, a hír hatására erősödött a forint.

Munkatársunktól
2011. 09. 25. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyitástól a zárásig a pozitív tartományban töltötte a napot a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX. A mutató végül 16 798,21 ponton zárt, ami 1,01 százalékos, vagyis 168,46 pontos emelkedésnek felelt meg. Emellé az átlaghoz közeli 14,6 milliárd forintos forgalom párosult. Varga Zoltán, a Quaestor elemzője a távirati irodának elmondta, nyugodt hangulatban indult a kereskedés tegnap a tőzsdéken, és a vártnál rosszabb amerikai makrogazdasági adatok sem tudták elvenni a befektetők vételi kedvét. Délután a nagy jegybankok bejelentették, hogy összehangolt akció során jelentősen növelik a dollárlikviditást az euróövezeti bankrendszer részére, ami újabb lökést adott a részvénypiacoknak, így harmadik napja zártak emelkedéssel az indexek. Ugyanakkor hozzátette, nemzetközi összehasonlításban a hazai parkett alulteljesítő volt. Európa nyugati felén a börzék 3 százaléknál is magasabb erősödést mutattak, de régiónkban is hasonlóan pozitív kép alakult ki. Varsó 2,8, Prága 2,4, Moszkva pedig 2,1 százalékkal került feljebb.
Budapesten a nagyok közül legjobban a saját részvényei vásárlásába kezdő OTP teljesített, amelynek árfolyama 2,2 százalékkal ugrott meg 7,8 milliárd forintos forgalomban. A lengyel IPOPEMA javasolta a magyar pénzintézet részvényeit, ami mellett 4400 forintos célárfolyamot határozott meg. A Mol 1,1 százalékot javított, mialatt a papírok 4,9 milliárd forint értékben cseréltek gazdát. A Portfolio.hu arról számolt be, hogy a Raiffeisen megerősítette vételi ajánlását az olajpapírokra 23 150 forintos célár mellett. A nagyok közül egyedül a Richter gyengült – 1,3 százalékkal –, az Egis 5,3 százalékot emelkedett. A Magyar Telekom 0,8 százalékkal csúszott feljebb.
Erősödött a hazai fizetőeszköz: kora este egy euróért 284,77, a svájci frankért pedig 236,19 forintot kellett adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.