Amerika lehallgatta közeli szövetségesét

Karczag Eszter
2011. 09. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai kormány lehallgatta Izrael washingtoni nagykövetségét – derült ki az FBI egyik munkatársa által kiszivárogtatott dokumentumokból. Shamai Leibowitzot, a Szövetségi Nyomozó Iroda izraeli-amerikai állampolgárságú fordítóját – a szigorúan titkos anyagok kiszolgáltatása miatt – 2010-ben húsz hónapnyi szabadságvesztésre ítélték. Richard Silverstein, a több száz oldalnyi jelentést kézhez kapó blogger azonban igazi amerikai patriótának nevezte Leibowitzot, akinek legfőbb aggodalma a kongresszusra gyakorolt túlzott izraeli befolyás, illetve egy estleges Irán elleni támadás volt. A dokumentumok elvesztek, Silverstein 2009 nyarán mindet elégette, blogjáról pedig eltávolította a kémkedésre utaló bejegyzéseket. A megtartott, „bizalmas forrásoktól” származó információk egyike azonban amerikai nevek alatt publikálandó, Izraelt támogató hamis véleménycikkek írásáról szólt.
Az FBI kémelhárítás céljából rendszeresen lehallgatja a követségeket, a többi megszerzett információt pedig a CIA-nak adja át – ezt tényként kezeli minden szakértő. Szerintük ugyanis az Egyesült Államokban működő izraeli hírszerzés a harmadik legkiterjedtebb az orosz és a kínai után, s a kémkedés már az izraeli állam megalakulása előtt is kölcsönös volt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.