Amerikai–izraeli feltételek Kairónak

Munkatársunktól
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Washington felfüggeszti az Egyiptomnak folyósított évi kétmilliárd dolláros segélyt, ha Kairó megszegi az Izraellel kötött békeszerződést – közölte Kay Granger, a washingtoni képviselőház külföldi segélyekkel foglakozó albizottságának elnöke egy izraeli újságban. Granger, aki 24 másik republikánus képviselő társaságában tartózkodik izraeli látogatáson, a Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapnak adott interjút.
Az Egyesült Államok évi kétmilliárd dollár értékű segélyt nyújt Egyiptomnak, mindenekelőtt fegyverek formájában.
„Az Egyiptomnak nyújtott segítség azon alapul, hogy Kairó betartja az Izraellel kötött békeszerződést” – mondta a texasi republikánus képviselő. Ezenkívül az is fontos, milyen (egyiptomi) kormánynyal lesz dolgunk a jövőben, és milyen szerepet fognak benne játszani a Muzulmán testvérek (iszlamista mozgalom). Ettől a feltételtől függ a segítségünk mértéke” – mondta.
Granger asszony hozzátette: márciusban találkozott Mohammed Tantávi tábornaggyal, a Hoszni Mubarak elnök lemondatása óta Egyiptomot irányító katonai tanács vezetőjével, aki biztosította őt arról, hogy tiszteletben tartják az Izraellel megkötött békeszerződést.
Kay Granger leszögezte: ha a Palesztin Hatóság szeptemberben kérni fogja, hogy az ENSZ-közgyűlés ismerje el Palesztina függetlenségét, az Egyesült Államok beszünteti a palesztinoknak nyújtott évi 500 millió dolláros pénzügyi segély kifizetését. Granger, aki szerdán találkozik Mahmúd Abbásszal, „át akarja adni a palesztin vezetőnek az amerikai kongresszus mindkét pártjának határozott üzenetét, amelyben követelik, hogy térjen vissza az Izraellel folytatott béketárgyalásokhoz” – írta a lap.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.