Árammal védekezett, felfüggesztettet kapott

Jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte tegnap a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság azt a nyírmihálydi férfit, aki a 2009-es romagyilkosságok idején, támadástól tartva, árammal védte házát és családja biztonságát.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több emberen elkövetett emberölés kísérletében és lopás vétségében mondta ki bűnösnek a 47 éves Bódi Gusztávot a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság, és halmazati büntetésül két év börtönre ítélte, a büntetés végrehajtását pedig négy év próbaidőre felfüggesztette és 100 ezer forintos pénzmellékbüntetést is kiszabtak rá. A bíróság kisebb eltéréssel a vádirattal egyezően állapította meg a tényállást. Eszerint a lakóházból – amelyben a férfi és élettársa, valamint öt kiskorú gyermekük lakott – 2006-ban kötötte ki az áramot a szolgáltató a mintegy 160 ezer forintos fizetési hátralék miatt. A férfi később a ház előtt futó légvezetékről bevezette a házába az áramot, és a gyanú szerint hűtőládát, számítógépet és más készülékeket üzemeltetett. Bódi Gusztáv 2009-ben döntött úgy, hogy árammal védi meg házát és családját, mivel – mint a korábbi tárgyalásokon is elmondta – unokahúgát, Balogh Máriát a romákat ért támadásokban ölték meg Kislétán. Cselekedetéről azonban – az ítélet indokolásában elhangzottak szerint – csak a feleségének és az egyik fiának szólt.
Az első olyan eset, amelyben valaki árammal védte otthonát, és ezzel halált okozott, 2008 nyarán történt Kesznyétenben. Akkor egy 69 éves helyi férfi vezetett áramot a kerítésbe, hogy így védje terményeit. Három helybéli uborkát akart lopni a férfi kertjéből, pedig tudták, hogy áram alatt van a kerítés. Erre figyelmeztették is egymást, mégis mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten áramütést szenvedtek, harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette. A kesznyéteni férfit a bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége és szintén gondatlanságból elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt egy év fogházbüntetésre ítélte, két évre felfüggesztve.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.