Arc(üreggel) a vb felé

2009-ben egyéni világbajnok volt, tavaly Világkupa-döntőt nyert, évek óta ott öttusázik a legjobbak között Marosi Ádám. Az idén is kiválóan versenyzett az angliai Eb-ig, ahol viszont a lovaglásnál történt büntetése visszavetette a mezőny végére. Mint mondja, e fatális eseten lelkileg már túljutott, de másfél hete arcüreggyulladást kapott, így betegségből lábadozva – s egyelőre londoni olimpiai kvóta nélkül – vág neki a csütörtökön kezdődő moszkvai vb-nek.

Deák Zsigmond
2011. 09. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiváló idénykezdet, majd kudarccal végződő Eb után, a világbajnokság előtt hogyan sikerült a testi-lelki ráhangolódása, következhet az újabb hullámhegy? – fordultunk Marosihoz.
– A végén sajnos csorbát szenvedett a felkészülésem. Pont úgy, mint a szezon elején a brazíliai edzőtáborban, most Tatán a legnagyobb melegben, valószínűleg a légkondicionáló miatt megfáztam, de ráedzettem. Aztán úgy tíz napja kiderült, hogy krónikus arcüreggyulladást kaptam, kétszer fel kellett szúrni, a Szent László-kórház fül-orr-gégészeti osztályán tették rendbe, egy hétig szinte semmit nem edzhettem. Antibiotikumot is szedtem, s még egy adagot kiviszek a vb-re, hátha szükség lesz rá. Úgyhogy jelenlegi állapotomban egyelőre az a biztos, hogy elutazom Moszkvába, a többit meglátjuk.
– Ebben a helyzetben nem lenne jobb, ha kihagyná a vb-t?
– Nagyon sok munkát végeztem el, ezt nem szeretném veszni hagyni, s remélem, átlendít a nehézségeken. Jó kis idény ez, jobb, mint a tavalyi, nem akarnám így lezárni.
– Viszont a jó kis idény Európa-bajnokságán, ahol nyolc londoni olimpiai kvóta talált gazdára, egy fatális esetnek köszönhetően kudarcot vallott. Ez nem nyomasztja most?
– Nem, mert húztam egy vonalat magamban. Úgy érzem, részben önhibámon kívül történt az egész, hiszen nem ugrattam többet a lovaglás bemelegítése alatt, tehát jogtalanul kaptam a büntetést, viszont utána nem kellett volna olyan sokat, kilencet vernem a lovammal, ez már rajtam múlt. Annyi minden történt már velem a pályafutásom során, ilyesmi még soha, de úgy érzem, inkább megerősített az eset. S újra arccal előre nézek.
– Arcüreggel…
– Hát igen, ez a betegség nem hiányzott, de úgy vagyok vele, akarok csinálni egy normális versenyt, aztán majd kiderül, mire megyek vele. Teher mindenesetre nincs rajtam.
– Úgy sincs, hogy még nem szerzett olimpiai kvótát? Mondjuk, ha nem most a vb-n, de jövőre valahogy, például a világranglista alapján szinte biztosan kivívja az indulási jogot.
– Bízom benne, amikor meg az idei londoni Vk-döntő előtt annyira hajtottam a győzelemre, hogy egyből kvalifikáljam magam az olimpiára, a nagy akarásnak nyögés lett a vége. Tehát most nem érdekel a kvóta. Erre persze mondhatják, hogy mekkora pofája van ennek a Marosinak, de nem erről van szó. A sikeres vb-szereplés önmagában elég komoly célkitűzés.
– Moszkvában egyébként jól szokott szerepelni?
– Mondhatjuk, hiszen tavaly Világkupa-döntőt, korábban meg junior-vb-t nyertem itt. Tehát nem a helyszínen fog múlni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.