Árpád-kori múltidézés az Emese parkban

Nagy Áron
2011. 09. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újra összegyűlnek a X–XI. századot megelevenítő magyar, szláv, germán hagyományőrzők a szigethalmi Emese parkban; a szervezők az időutazásra szombaton és vasárnap várják a látogatókat – értesült lapunk a skanzent üzemeltető Őskultúra Alapítvány kuratóriumi elnökétől. Magyar Attila elmondta: a nemzetközi seregszemlét hatodik esztendeje rendezik meg évről évre a fővároshoz közeli kísérleti régészeti telepen.
A kezdetben szegényes díszlet mára műhelyekkel, udvarházzal és legutóbb tóval is kiegészült, a mindennapi munkában régészek, történészek és más tudósok segítették a hagyományőrzőket, hogy a lehető leghitelesebben idézhessék fel a korai Árpád-kort.
Az Emese park – vagy ahogy magukat szívesen nevezik: várispánság – a hét végére megtelik majd a hagyományőrzők sátraival. Az elsősorban Cseh-, Lengyel- és Németországból érkező csoportok tagjai a tízórai kapunyitástól este hat óráig programokkal, például íjászattal, bajvívással, viking hajózással és középkori falatokkal, játékokkal várják a közönséget. A korhű öltözéket viselő férfiak és nők azonban a zárás után sem vedlenek vissza mai gúnyájukba: ők az egész hétvégén úgy élnek majd, mintha csakugyan egy ezredévvel ezelőtti kor gyermekei lennének.
A történelmi életmód-rekonstrukció azonban nem csak a minden év szeptemberében megrendezett korismereti találkozón kap főszerepet az Őskultúra Alapítvány életében. A szervezet 1993-ban kifejezetten azzal a szándékkal alakult, hogy segítse a korai Árpád-kor széles körű megismertetését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.