Ateista holland lelkész

Nem más, mint maga Isten ellen protestál egy holland protestáns lelkész. Nyíltan vállalja, hogy nem hisz benne, s szabadon hirdetheti tanait, egyháza nem korlátozza tevékenységét.

Spiller Krisztina
2011. 09. 01. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Klaas Hendrikse holland protestáns lelkész 2007 novemberében könyvet írt „Hinni egy olyan istenben, aki nem létezik. Egy ateista lelkipásztor kiáltványa” címmel. Henrikse ateista hívőnek definiálja magát, aki Istent nem lénynek tekinti, hanem olyan szónak, amelylyel az emberek közötti kapcsolatokban megjelenő jót nevezhetjük. Szerinte például ha valaki azt mondja embertársának: „nem hagylak el” – és ekképpen is cselekszik, attitűdjét teljesen rendjénvaló Istennek nevezni. Hendrikse a szószékről azt hirdeti, hogy mindemki „ragadja meg a földi élet legjavát, hiszen lehet, hogy ez az egyetlen, ami megadatik neki”. Vagy azt mondja, hogy nem hisz a halál utáni életben, s Jézus életét egy talán sosemvolt férfi mitológiai történetének tekinti. A róla szóló írások ugyanakkor szerinte tanulságos elbeszélések a bölcs életvezetésről.
Hendrikse a délnyugat-hollandiai Gorichem lelkésze. Elöljárói nem zárták ki egyházából nyilatkozatai miatt, hagyják, hogy azóta is zavartalanul terjessze tanait az „istentiszteleteken”. Gyülekezete a Hollandiai Protestáns Egyház tagjaként nyilvántartott Kivonulás Egyházához tartozik. Vezető lelkésze Brian Lowe, aki egyháza hivatalos honlapján a következő információt kívánja megosztani magáról: „Szeretem a sült oldalast, szeretem a filmeket, amelyek feldobnak, no meg a jó kávét. Az Isten megajándékozott egy gyönyörű feleséggel és négy klassz sráccal.” Amilyen komolytalan hangvétel ez egy egyházi vezetőtől, olyan komolytalan maga az „egyház” is, amelyet vezet. A Kivonulás Egyháza a kereszténységről „szabadon” gondolkodókat gyűjti egybe. Hívei azt tartják a vallási közösség fő erényének, hogy itt mindenki abban hisz, amiben akar.
A BBC News Europe hírportál riportja feltárja a holland protestánsok a fogyasztói társadalom módijához igazodó „vallásosságát”. A cikk „valamiológiáról” beszél, mondván, a hollandok nagy része úgy véli, létezik valami ég és föld között, azonban azt nem neveznék „Istennek”. Úgy tűnik, az egyházak arrafelé a piacon küzdenek a hívekért, eközben bizonyos csoportok újraformálják a kereszténységet. Mindez úgy hangzik, mintha egy kormány vagy egy nagyvállalat közvélemény-kutatást végezne arról, hogy az emberek milyen spirituális szolgáltatásokra tartanak igényt, és ehhez idomítaná azokat, hogy sikeres legyen. Ha az újszerűség és az egyediség a cél, a holland lelkész esete telitalálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.