Az adósság a fegyver

A Böjte Csaba ferences szerzetes által kidolgozott Szent István-terv és államalapító királyunk szellemisége volt annak a tegnapi ünnepségnek a fókuszában, amelyet a Polgárok Háza megnyitásának hetedik évfordulóján rendeztek Budapesten.

Szilágyi Richárd
2011. 09. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Útjavaslat az alaptörvényben megfogalmazott céljaink eléréséhez, ez a Szent István-terv – írta Böjte Csaba ferences szerzetes abban a levelében, amelyet tegnap olvastak fel a Polgárok Házában rendezett ünnepségen. Az elképzelés – amely kitörési lehetőséget kínál a megfeneklett Kárpát-medence számára – legfontosabb elemei az oktatás-nevelésről, az értelmes munka iránti vágy felébresztéséről, az ingatlanok felújításáról szóló, úgynevezett roncsházprogramról s a demográfiai egyensúly helyreállításáról szólnak.
Böjte Csaba szerint a terv „ebben az első megfogalmazásában csak egy vázlat, munkadokumentum, egy vitaindító levél csupán”. A ferences szerzetes arra kérte a döntéshozókat, hogy szakítsanak időt, és magyarázzák el a célokat, bátorítsák, lelkesítsék az embereket, hisz enélkül minden szép cél megfeneklik.
– Vesztett csaták tábornokai hallgassanak, mert ők úgyis csak kudarcaikat akarják majd megmagyarázni. Olyan igazszólók kellenek, akik valós vágyakat tudnak ébreszteni az emberekben, szárnyakat adó reményt adhatnak azután, amit a Jóisten mindannyiunk szívébe beleírt: a családunk, a szülőföldünk, a szép és a hasznos teremtő-alkotó munka után – írta levelében a ferences szerzetes.
– Ma abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy sok nemzedék után csak rajtunk, csak a mi összefogásunkon és szorgalmunkon, tehetségünkön, a mi közös munkánkon és akaratunkon múlik, hogy ismét sikeressé teszszük-e Magyarországot – mondta ugyanitt Kubatov Gábor. A Polgárok Háza igazgatója beszélt arról is, hogy az államalapító Szent István hitet, függetlenséget, rendet és biztonságot akart, nem engedte, hogy Magyarországot idegen érdekek eltérítsék az önmaga által kijelölt útjáról. A Fidesz pártigazgatója hangsúlyozta, hogy vannak olyan időszakok, amikor a támadások nem országok, nemzetek felől érkeznek. – A modern ellenségek nem íjjal, karddal, puskával rontanak ránk, hanem az eladósodás ópiumát dugják az orrunk alá. Ebben a hosszúnak tűnő küzdelemben kell igazán a hit és az összetartás, szükség van Szent István szellemiségére – tette hozzá Kubatov.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.