Az eladósítás ügyét elsőként vizsgálják

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már a szeptember 12-én kezdődő őszi parlamenti ülésszakot megelőző első ülésén foglalkozik az alkotmányügyi bizottság azzal a megkereséssel, hogy vizsgálják meg, milyen lehetőség van a jogi felelősségre vonásra a 2002–2010 közötti államadósság-növekedéssel kapcsolatban. Erről Salamon László kereszténydemokrata parlamenti képviselő számolt be a távirati irodának, aki szeptembertől az alkotmánybíróvá választott fideszes Balsai István után veszi át a testület vezetését.
Az államadósság növekedését vizsgáló parlamenti albizottság július végén elfogadott jelentésében az áll: felkérik az alkotmányügyi, valamint a számvevőszéki és költségvetési bizottságot, hogy vizsgálják meg a jogi felelősség megállapításának lehetőségét a 2002– 2010 közötti eladósodással összefüggésben. Salamon egyelőre nem kívánt részletekbe bocsátkozni arról, milyen munkamódszert választhat a testület a megkeresés teljesítésére.
Mint ismert, az albizottság megállapította, hogy a nyolc év alatt hivatalban volt szocialista kormányok súlyosan eladósították Magyarországot; ez idő alatt 50 százalékkal nőtt Magyarország GDP-hez mért államadóssága. Medgyessy Péter a bizottság előtt elismerte, hogy kormánya 2002-ben egy jó állapotban lévő gazdaságot vehetett át, Bajnai Gordon 2009-et illetően viszont már az összeomlás szélén álló gazdaságról beszélt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.