Az igazság feltárása a megbékélés feltétele

Hírösszefoglaló
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amegbékélés a célja mindenkinek, de ennek feltétele az igazság teljes feltárása – emelte ki Rétvári Bence a totalitárius diktatúrák áldozatainak első európai emléknapján tegnap a fővárosban, a Terror Háza Múzeum előtt. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára felhívta a figyelmet arra, a közös európai emléknap magyar–lengyel–litván kezdeményezésre valósulhatott meg. A vonatkozó uniós dekrétumot a magyar uniós elnökség alatt fogadták el; erre utalva Rétvári Bence hozzátette: magyar siker, de az eredmény azt bizonyítja, hogy ha a közép-európai országok összefognak, érvényesíteni tudják akaratukat az Európai Unióban. A kereszténydemokrata államtitkár kitért Vajnai Attila munkáspárti politikusnak a vörös csillag viselése miatt néhány éve lefolytatott bírósági eljárására. A Magyarországi Munkáspárt 2006 elnökét tiltott önkényuralmi jelkép folytatólagos használatának vétségéért jogerősen pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Bíróság, az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság idén júniusban helybenhagyta. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága 2008-ban már úgy foglalt állást, hogy sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor elmarasztalták.
A nemzetközi emléknapot augusztus 23-án, az 1939-es Molotov–Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják; az EU-országok igazságügyi miniszterei júniusi luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot. Ezen a napon az Európai Unió tagállamainak igazságügyi miniszterei, köztük Navracsics Tibor, Varsóban közösen róják le kegyeletüket az áldozatok előtt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.