Az ország egyötöde szenved a pollentől

Becslések szerint kétmillió embernek nehezíti meg az életét, hogy a napokban az ország egyes részein jelentősen megemelkedett a pollenkoncentráció. Noha az allergiától szenvedők száma évről évre nő, a szakemberek szerint a háziorvos által is összeállítható gyógyszeres kezeléssel kézben lehet tartani a szénanátha tüneteit.

Győr Ágnes
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden negyedik, ötödik ember allergiás hazánkban, többségük a parlagfűre érzékeny. – Becslések szerint ez utóbbi miatt országszerte 1,8-2 millióan szenvednek, az érintettek száma pedig évről évre körülbelül egy-két százalékkal nő – mondta lapunknak Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem (SE) Fül-Orr-Gégészeti és Fej-nyak Sebészeti Klinikájának adjunktusa. Hozzáfűzte: európai viszonylatban hazánkban a legmagasabb a parlagfű-szennyezettség. A szakember szerint a negatív tendencia oka a légszennyezés, a magas ózontartalom ugyanis agresszívabbá teheti a polleneket, de a megváltozott táplálkozási szokásaink, a túlzott gyógyszerszedés, valamint a stressz is hozzájárulhat az allergia kifejlődéséhez. – Az egyik tudományos elmélet szerint növeli a betegségre való hajlamot az is, ha a gyerekek túlságosan higiénikus körülmények közt nevelkednek – fejtette ki az SE adjunktusa. – Így ugyanis az immunrendszerük nem tud megfelelően kifejlődni, és veszélyesnek tekintheti a későbbiekben a környezetben található ártalmatlan anyagokat is, mint a pollen, az állatszőr vagy a por – fűzte hozzá az orvos.
A pollenallergia rendszerint fiatal felnőtt korban, a 18-20 éveseknél jelentkezik. Noha előfordul gyermekkorban is, ezt az érintettek a későbbiekben általában kinövik. Az elmúlt években a fiatalabbak, illetve az idősebbek körében is megnőtt az allergiások száma.
– Aki szénanáthás tüneteket tapasztal, mindenképpen forduljon orvoshoz. A tünetek jelentkezése előtt megkezdett gyógyszeres kezeléssel ugyanis a betegség kézben tartható – hangsúlyozta a szakember. Ma már nagyon sok, az allergiás panaszok enyhítésére vagy megszüntetésére alkalmas készítmény kapható a patikákban.
Sokkal egyszerűbb a tüneteket megelőzni, mint megszüntetni. Ha azonban már kialakultak, hasznos lehet az orrmosás, amelyhez fiziológiás sóoldatot ajánlatos használni. Krasznai Magdolna hangsúlyozta, hogy a gyógyszeres kezelés mellett vannak bizonyos elővigyázatossági intézkedések, amelyeket folyamatosan be kell tartani. Ilyen például, hogy reggel hat és dél között – amikor a levegőben a legtöbb a virágpor – ne tartózkodjanak a szabadban, hajnalban vagy kora este szellőztessenek, mossanak lefekvés előtt hajat, hogy megszabaduljanak a pollentől, továbbá műkönnyel, napszemüveggel védjék szemüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.