Bajnai védi Gyurcsányt

Munkatársunktól
2011. 09. 19. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megalapozatlannak tartja a volt miniszterelnök, Bajnai Gordon azokat az indokokat, amelyek miatt az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki elődjét, Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. A politikus az ATV Egyenes beszéd című műsorának azt mondta: Gyurcsány törvényesen járt el a Sukoró-ügyben. Bajnai szerint – aki a volt MSZP-elnök kormányaiban önkormányzati és területfejlesztési, majd nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri posztot töltött be – „rettenetes politikai nyomás” nehezedett az ügyészségre ebben az ügyben. A volt kormányfőt korábban többször is kihallgatták a Központi Nyomozó Főügyészségen.
Eközben a volt miniszterelnök kezdeményezésére létrejött Magyar Demokratikus Charta azt kéri az országgyűlési képviselőktől, hogy ne függesszék fel Gyurcsány Ferenc mentelmi jogát. A szervezet ezt azzal indokolja, hogy a honatyák még a látszatát sem engedhetik meg annak, hogy szavazatuk a büntetőjog felhasználását segítse a politikai ellenféllel szemben. Közleményük szerint a mentelmi jog felfüggesztésére irányuló indítvány valós indokait nem hozták az ügyben döntő szakbizottság tudomására, miközben a rendelkezésre álló információk kétségessé teszik a gyanú megalapozottságát.
Lendvai Ildikó az Info Rádió Aréna című műsorában korábban azt mondta, majdnem biztos abban, hogy az MSZP-frakció nem támogatja majd a volt miniszterelnök mentelmi jogának felfüggesztését. Ő maga mindenesetre biztosan nem adja a szavazatát egy – megfogalmazása szerint – „koncepciós per lefolytatásához”. A volt miniszterelnök mentelmi jogáról hétfőn dönthet az Országgyűlés, miután a mentelmi bizottság a politikus kiadására tett javaslatot. A volt kormányfőt hivatali visszaélés miatt hallgatná ki gyanúsítottként az ügyészség a sukorói kaszinóberuházás ügyében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.