Balzsay felült a WBA trónjára

Idegenben (hiszen Németország is hazai pályának számított) egészen tegnapig nem szerzett vb-címet magyar hivatásos ökölvívó. A tendenciát a WBO szervezet korábbi nagyközépsúlyú világbajnoka, Balzsay Károly törte meg, aki szoros, de egyhangú pontozással verte Doneckben az ukrán Sztanyiszlav Kastanovot, ezzel felült a WBA trónjára. S egyben két év elteltével visszakapaszkodott a csúcsra.

Deák Zsigmond
2011. 09. 05. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár sok nézőt vártak, végül viszonylag kevesen tisztelték meg jelenlétükkel a jövő évi labdarúgó Európa-bajnokságra épült donecki Donbasz Arenában rendezett profibokszgálát, amelyen több honfitársunk is szerepelt. A középsúlyú Kubicsek Antal és a félnehézsúlyú Nagy Norbert második menetes kiütéses vereségén – felhozó ellenfelek lévén – még nem szomorodtunk el, hiszen csak a papírforma valósult meg. Ám ugyanez a papírforma nem „árult el” túl sokat az utolsó előtti mérkőzés esélyeit illetően, hiszen, mint korábbi számainkban már elemeztük, kiegyenlített csatára lehetett számítani a veretlen helyi Sztanyiszlav Kastanov és a két éve még a WBO trónján ülő Balzsay Károly között a WBA szervezet nagyközépsúlyú vb-címéért.
S éppen ez valósult meg. Az elejét megnyomta honfitársunk, de aztán megsérült a szeme, s a közepén feljött az ukrán, a vége viszont újra Balzsayé volt. Az eredményhirdetés előtt egyik fél sem mert örülni, de aztán a magyar bunyós tehette, hiszen szoros, de egyhangú pontozással diadalmaskodott. Edzője, Michael Timm szerint az utolsó meneten múlt a győzelem, édesapja, idősebb Balzsay Károly úgy vélte, a balegyenes-jobbhorog kombinációkon és a jobb kondíción. Maga az érintett első mondata – már a doppingszobában, de még mintaadás előtt – így szólt: „Ez olyan volt, mint Bute ellen!” Ehhez némi magyarázat szükségeltetik: bunyósunk arra utalt, amikor még amatőrként 2002-ben a permi Eb-n – ahol végül ezüstérmes lett – hatalmas csatában verte az IBF profi vb-címét jelenleg őrző román Lucian Butét. Azon a meccsen nézőként is le lehetett izzadni…
– Mentem előre, ütöttem-vágtam! Az első menetben nagyon jól ment, a másodikban viszont beszakadt a jobb dobhártyám, utána olyan volt, mintha víz alatt bokszolnék. Kastanovnak pedig, mint később mondta, akkor tört el a jobb keze. Aztán a bal szememnél lerepedtem felül is, alul is, most elég rosszul nézek ki. Próbáltam diktálni a tempót, ballal rendre találtam, s az utolsó menetben már nem tudott válaszolni. A végén nem tudtuk, ki nyert, ő is szomorúnak tűnt, én küldtem egy puszit a családnak a nézőtérre, aztán hallom, hogy a bajnok Magyarországról… Hoppá, ez én vagyok! A közönség kicsit fütyült, de amikor mentem le a ringből, már mindenki megtapsolt, Kastanov gratulált, és világhírű edzője, Freddie Roach sem reklamált. Valószínűleg akkor tényleg jogosan nyertem – értékelt érdeklődésünkre a WBA 24-2-es mérlegű új uralkodója.
Aki arra a kérdésre, hogyan tovább, annyit mondott: „Ezzel karácsonyig ne zavarjon senki!” Tehát csak a rend kedvéért: klubtársa, Dimitri Sartison, a WBA korábbi világbajnoka következhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.