Bárki betekinthet a titkos aktákba

Munkatársunktól
2011. 09. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Új alapokra helyezné az Iveta Radicová vezette jobbközép szlovák kormány a Nemzeti Emlékezet Intézetének (NEI) működését és tevékenységét. Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes nyilvános vitára bocsátotta a törvénymódosító javaslatot.
Az új szabályozás szerint a NEI nem csupán 1939 áprilisától (a háborús szlovák állam megalakulásától) 1989 decemberéig kutatná a titokszervezetek dokumentumait, hanem tágabb időszakot vizsgálhatna. Amennyiben a törvényjavaslatot a parlamenti képviselők többsége megszavazza, 1938. szeptember 30-tól, a müncheni szerződés aláírásától a kommunista állambiztonság feloszlatásáig, 1990. február 15-ig világíthatják át az egykor titkosított dokumentumokat. A Hírek.sk felvidéki magyar hírportál által idézett Chmel szerint e két dátum között bizonyíthatóan történtek törvénytelen és antidemokratikus beavatkozások az emberi jogokba, ezért kell ennek az időszaknak a kutathatóságát lehetővé tenni.
Az új törvény előírná, hogy az állam köteles biztosítani az intézet működéséhez egy olyan székházat, ahol a levéltára is elfér. Ezzel megoldódna az intézet egyik legfőbb problémája, a sorozatos költöztetés. Bérleti díjakra jelenleg mintegy 75 ezer eurót költ évente a NEI. A törvénymódosítás előirányozza az intézet vezető tisztviselői számának és tiszteletdíjának csökkentését is. Fizetésük jelenleg az országos átlagbér duplája, a jövőben csak az országos átlagbérre lennének jogosultak. Rudolf Chmel javaslatára változhat az intézetet vezetősége is. Egy héttagú tanács igazgatná az intézetet, melyet a parlament választana meg hatéves időszakra. A NEI-t igazgató vezetné, akit a kormány javaslatára a törvényhozás választana meg, ugyancsak hat évre. Az új szabályozás azt is lehetővé tenné, hogy az intézet levéltárában elhelyezett iratokba – írásos kérvény alapján – bárki betekintést nyerjen, akkor is, ha az akták személyesen nem rá vonatkoznak. Az állambiztonsági szervek aktái is nyilvánossá válnának az új szabályozás szerint. Kizárólag az ország diplomáciai és biztonsági érdekeit jelenleg is veszélyeztető információk miatt lehetne megtagadni egy adott irat megtekintését.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.