Barokk régi zene a Börzsöny falvaiban

A Börzsöny idilli vidéke a helyszíne annak a tegnap kezdődött barokk zenei koncertsorozatnak, amely vasárnapig tart Szokolyán és hat környező település templomaiban.

Rajcsányi Gellért
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szokolya és Berkenye, Magyarkút és Verőce, Vác, Nógrád és Kismaros – ismert és ismeretlen Börzsöny körüli településeken szól a barokk zene egészen vasárnapig. Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Börzsöny barokk napokat, amelynek koncertjein kevésbé ismert zeneműveket hallgathatunk a börzsönyi táj völgyeiben meghúzódó falusi templomokban. – Szerény sorozatként indult a program – emlékezik vissza a kezdetekre Lachegyi Imre furulyaművész, az esemény művészeti vezetője. – A legtöbben váciak vagyunk, ismerjük a régiót, a gyönyörű templomokat. Egy új programsorozaton gondolkodva úgy véltük, a Börzsöny vidéke kiváló színtere lehetne a koncerteknek – teszi hozzá.
A barokk napok 2007-ben szerzett országos ismertséget, amikor a rendezvény részeként a Hilliard Ensemble-t, a világhírű angol férfi énekegyüttest is el tudták csábítani Vácra. – Megugrott a közönség és a média érdeklődése, növelni tudtuk költségvetésünket – magyarázza a művészeti vezető. Az évek óta tartó gazdasági válság miatt nem lehetett robusztus fesztivált építeni a kies régióban, de talán nem is ez a cél: – Mára kialakult a barokk napokat kedvelők köre, akik minden évben visszajárnak, és év közben is érdeklődnek a rendezvény iránt – állítja Lachegyi, aki szerint elsősorban környékbeli és fővárosi érdeklődök vesznek részt az előadásokon, de a helyi lakók közül is akadnak látogatóik.
Ma a berkenyei katolikus templomban ad elő triószonátákat Lachegyi Imre, Papp Dániel és Oláh Aino, holnap a nógrádi templom ad helyet a Voces Aequales Dante-előadásának, pénteken pedig a kismarosi ciszterci templom fogadja be Ábrahám Márta és Spányi Miklós barokk estjét. Pénteken egyúttal családi napot tartanak a magyarkúti gyermeküdülőben Buda Ádám fáklyás énekmondó estjével. Szombaton tridenti rítusú barokk misét tartanak a váci piarista templomban, a programot végül a verőcei katolikus templomban előadott Sonora Hungarica Consort kamarakoncert zárja.
A Börzsöny barokk napok mára kompakt kis fesztivállá érett, amely a zene mellett az épített és természetes környezet szépségeit hangsúlyozza, ráadásul az idei évtől a gasztronómiára is kiterjednek a programok. A szervezők szeretnék, ha a látogatók nemcsak a koncertek miatt utaznának a Börzsönybe, de felfedeznék a helyi fogásokat, túraútvonalakat is. Nógrád faluban nemrég például borbisztró nyílt – emeli ki a művészeti vezető –, amely minőségi étkekkel és a legjobb magyar borokkal várja a koncertek előtt vagy után megéhezőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.