Be kellene vezetni a szolidaritási adót

Orbán Viktor sem képes újságpapírból eurót varázsolni – mondta egy tegnapi sajtótájékoztatón Demján Sándor nagyvállalkozó, aki szerint a jelenlegi kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezetben mindenképp tartani kell a költségvetési fegyelmet ahhoz, hogy elkerülhessük a forint árfolyamának elszabadulását. A Vállalkozók Országos Szövetségének elnöke szerint a magas keresetűeknek három évig szolidaritási adó megfizetésével kell hozzájárulniuk a közös kasszához, de nem szabad újra bevezetni a többkulcsos adórendszert.

Szabó Anna
2011. 09. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai nemzetközi gazdasági helyzetben az államnak mindenképp tartania kell magát a takarékos gazdálkodáshoz és a kitűzött költségvetési hiánycélhoz, különben akár 350 forintos euró- és 300 forintos svájcifrank-árfolyammal kell szembenéznünk – nyilatkozta tegnap Demján Sándor nagyvállalkozó az általa fémjelzett Demján Alapítvány sajtótájékoztatóján. A Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke szerint a jelenlegi nehéz helyzetben már nem várható el több áldozatvállalás a szegényebb rétegektől, ezért a magas jövedelműekre kivetett átmeneti, úgynevezett szolidaritási adóval, valamint az állam takarékos gazdálkodásával lehetne fenntartani a költségvetés egyensúlyát. Mint lapunknak elmondta: bátorítja és ösztönzi a kormányt, hogy vezesse be ezt az adónemet, ami azért lenne szükséges „mert az előző kormánytól örökölt helyzetet másképp nem lehet kezelni”. Demján Sándor szerint a közterhet fizetők körét a szaktárcáknak kellene meghatározniuk, de javaslata szerint a négymillió forintot meghaladó éves jövedelem felett már kivethető lenne a többlet-hozzájárulás. A nagyvállalkozó ugyanakkor nem támogatja a többkulcsos adórendszer visszaállítását.
Demján hangsúlyozta, egy rendkívül elhúzódó válsággal kell szembenéznünk, ami az államot takarékos gazdálkodásra kényszeríti. Magyarország sérülékenységével kapcsolatban a nagyvállalkozó leszögezte: míg a régió államaiban a megtakarítások fedezik a felvett hiteleket, addig Magyarországon jóval nagyobb az eladósodottság aránya. – A helyzetet rontja, hogy hazánkat 40 százalékban külföldről finanszírozzák, így a kamatok révén a nemzet jövedelme külföldre kerül – tette hozzá Demján Sándor, aki szerint mindezért az a hibás gazdaságpolitika a felelős, amelyik az elmúlt húsz évben nem tette lehetővé, hogy itthon a magyar emberek gazdagodjanak és a bankbetéteik arányban álljanak a hiteleikkel.
A Matolcsy György fémjelezte gazdaságpolitikával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy ez a modell Európában több helyen is sikeresen működik, ugyanakkor nagyon szűk mozgástér áll most a magyar kormány rendelkezésére. – Ha nem lép be a svájci frank erősödésének problémája, akkor valóban erősödhetett volna a lakosság fogyasztása, ami húzhatta volna a növekedést, ám a frank kiszívta a pénzt az országból – mutatott rá a nagyvállalkozó. Meglátása szerint nagyon sok nemzetközi példa igazolja, hogy az adócsökkentés élénkíti a gazdaságot, hazánk külföldi finanszírozása miatt azonban rengeteg pénz áramlik ki hazánkból. – Ha ezt az összeget itthon költenék el, jótékony hatással lenne a gazdaságra, mert növelné az adóbevételeket – szögezte le Demján Sándor.

Ösztöndíj gyermekeknek. Kelet-Magyarország két leghátrányosabb helyzetű térségében, Encsen és Nyírbátorban 1,175 milliárd forint értékben több mint 19 ezer nehéz sorsú gyermeket támogatott eddig a Demján Sándor Alapítvány – számolt be tegnap Lovassy Tamás kuratóriumi elnök. Az 1994-ben létrehozott jótékonysági szervezet a halmozottan hátrányos településeken élő gyermekek taníttatásában és nevelésében segít, ösztöndíjakkal, számítógépek vásárlásával, tankönyvekkel, nyelvtanfolyamokkal, tehetséggondozó programokkal, táboroztatással.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.