Békében emlékezett Amerika

Az Egyesült Államok két elnöke, a tíz évvel ezelőtt kormányzó George W. Bush és a Fehér Ház jelenlegi lakója, Barack Obama együtt emlékezett meg tegnap a csaknem háromezer áldozat hozzátartozóival együtt a New York-i Ground Zerónál felavatott emlékhelyen a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokról.

Hírösszefoglaló
2011. 09. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Isten a mi oltalmunk és erősségünk – idézte a 46. zsoltárt Barack Obama a szertartáson, amely mint korábban, most is mentes volt a politikai szónoklatoktól, írta az MTI. George Bush Abraham Lincolnnak a polgárháború idején írt egyik leveléből idézett. Első ízben fordult elő, hogy a megemlékezést elnöki szintre emelték. A ceremónián egyébként nem hangzott el egyetlen lelkipásztorok által elmondott ima sem, de a közbeiktatott gyászszünetek módot adtak az egyéni elmélyülésre. A Világkereskedelmi Központ (WTC) megsemmisült, 110 szintes ikertornyainak helyén megrendezett szertartáson, amelyen részt vettek New York város és állam volt és jelenlegi vezetői, felolvasták a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokban, valamint a WTC ellen 1993-ban elkövetett robbantásos merénylet áldozatainak nevét. E neveket megörökítették a két torony helyén létesített emlékhely két négyzet alapú vízesésének peremén.
A „konkrét, hiteles, de meg nem erősített” terrorfenyegetés miatt bevezetett rendkívüli biztonsági intézkedések és forgalomelterelés közepette megrendezett jubileumi szertartáson skót duda szólt, elhangzott a nemzeti himnusz, és tűzoltók emelték magasba az annak idején az ikertornyok romjai közül kiemelt amerikai zászlót. A családtagok a pólójukon viselték az áldozatok arcképét, sokan fotókat és virágokat tartottak.
– Tíz év telt el azóta, hogy a tökéletesen kék égboltú reggel a legsötétebb éjszakába fordult – mondta Michael Bloomberg, New York polgármestere. Barack Obama elnök a New York-i megemlékezés után a pennsylvaniai Shanksville-be repült, ahol megkoszorúzta a város mellett lezuhant repülőgép utasainak és személyzetének szentelt emlékművet. Később az amerikai elnök koszorút helyezett el a terroristák által szintén megtámadott Pentagonnál is.
Egyperces néma csenddel, istentiszteletekkel, békemenetekkel és nagyszabású nemzetközi béketalálkozóval emlékezett Berlin és egész Németország az Egyesült Államok elleni támadásokra. Angela Merkel kancellár éberségre szólított fel mindenkit, hangsúlyozva, Németország terrorfenyegetettsége nem szűnt meg. Évfordulós nyilatkozatában Angela Merkel ugyanakkor felhívta a figyelmet arra: valamely vallással vagy kultúrával szembeni általános bizalmatlansággal a terrorizmus problémája semmiképp nem oldható meg.
– 2001. szeptember 11-én minden francia úgy érezte, hogy őt érte csapás… Tíz évvel később Oszama bin Laden halott, az al-Kaidát lefejezték, Afganisztán már nem az a menedék, ahol a terroristák büntetlenül tervezhették világszerte végrehajtott támadásaikat – fogalmazott Nicolas Sarkozy francia államfő a párizsi amerikai nagykövetségen tartott megemlékezés után újságírók előtt. Az arab országokban kirobbant felkelések jelentik a legerőteljesebb választ a 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadások mögött meghúzódó fanatizmusra – állapították meg az EU vezetői. „A Tuniszban, Kairóban, Bengáziban és szerte az arab világban az utcákra vonulók erőteljesen jelezték, hogy szabadságot és demokráciát akarnak” – fogalmazott Herman Van Rompuy EU-elnök és Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke közös közleményében.

Irán gyanakszik. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint az Egyesült Államok ürügyként használta fel a tíz évvel ezelőtti egyesült államokbeli terrortámadásokat az afganisztáni és iraki háborúhoz. Az iráni államfő azt mondta, hogy a merényletek egy bonyolult, eltervezett játszmát jelentettek, amelylyel hatni lehetett az emberek érzelmeire, s kikövezni az utat Afganisztán és Irak megszállása előtt. Ahmadinezsád azt is hangoztatta az iráni állami tv honlapján megjelent beszédében, hogy az Egyesült Államok saját gazdasági problémáinak megoldása céljából indította ezeket a háborúkat. (MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.