Berlinnek új bevándorlók okoznak gondot

A mindeddig elsősorban muzulmán kisebbségek problémáival küszködő német városok újabb bevándorlócsoport hullámával találják szemben magukat. Az EU-tagsághoz jutott Romániából és Bulgáriából érkező cigányok okoznak komoly gondot az elővárosok és kerületek politikusainak.

Stefan Lázár
2011. 09. 02. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szövetségi szinten elhanyagolt témára az a szociáldemokrata politikus hívja fel a figyelmet, aki markáns kijelentéseivel már eddig is számtalan alkalommal lépte át a megszokott határokat. Heinz Buschkowsky, Berlin-Neukölln kerületi polgármestere a szegénység előli menekülésről beszél és az integrációs politika új fejezetének kezdetét emlegeti, amikor felemeli szavát. A hatvanegy éves SPD-politikus pontosan tudja, miről beszél. Kerülete háromszázezer főnyi lakosságának majd nyolcvan százalékát munkanélküli, migrációs gyökerekkel rendelkező polgár teszik ki, a társadalom legalacsonyabb rétegét alkotó emberek.
„A multikulti közösség megbukott” – hangoztatta már 2004-ben a kerületében szerzett tapasztalatokra támaszkodva. Most hasonló nyíltsággal világít rá az EU szabad költözködési jogát kihasználó cigányokra, akik Neuköllnben – Buschkowsky megfogalmazásában – máris „szigeteket” alkotnak.
– Nemcsak látogatóba jöttek, hanem nyilvánvalóan az a szándékuk, hogy itt is maradjanak – hangsúlyozza a szociális buktatókban jártas polgármester. Véleményét több német város vezetői osztják és Buschkowskyval együtt hangoztatják, a Romániából és Bulgáriából jött cigányok problémáját eddig sem a szövetségi állam, sem a tartományok nem ismerték fel. – A politika, a közigazgatási apparátus nem döbbent rá, milyen vastag az a deszka, amit át kell fúrnunk – fogalmaz a kötetlen stílusáról ismert, sőt még az SPD-n belül is hírhedt politikus.
Első számú problémát jelent számára az utóbbi hónapok során a kerületébe érkezett cigány, nagyrészt analfabéta gyerekek iskoláztatása, akiknek – mint EU-polgároknak – joguk van az oktatásra. E feladat megoldásához román és bolgár nyelvű pedagógusokra lenne szükség. A költségek a városokat terhelnék.
Az eddigi lakosok számára egyenesen kihívást jelentenek az új szomszédok, szokatlan életmódjukkal, viselkedésükkel, hangoskodásukkal. Nemcsak a németek igyekeznek eltávolodni tőlük, hanem a török famíliák is.
– A súrlódások elkerülhetetlenek. Szociális gondozók tudnák csak megakadályozni, hogy kicsússzon kezünkből a kormányrúd és az emberek egymásnak essenek – hangoztatta Buschkowsky.
Berlin másik kerületében, Kreuzbergben a romák tábort vertek. A Ruhr-vidéki Duisburg Hochfeld negyedének lakói írásban tiltakoztak a romák miatt ott uralkodó körülmények, az elharapódzó törvénytelenségek miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.